Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Atentátnik z Istanbulu sledoval obete od hotela, kde boli ubytované

Príslušníci bezpečnostných zložiek prehľadávajú okolie po samovraždednom bombovom útoku v tureckom meste Istanbul v sobotu 19. marca 2016. Na päť mŕtvych a dvadsať zranených stúpol počet obetí samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo dnes na rušnej obchodnej ulici v centre Istanbulu. Medzi mŕtvymi je aj útočník. Informovala o tom agentúra AP Foto: TASR/AP

Öztürk na nich vyčkával vo vedľajšej uličke. Keď Izraelčania vyšli z reštaurácie, terorista k nim podišiel a aktivoval výbušniny na svojom tele.

Istanbul 21. marca (TASR) - Páchateľ samovražedného atentátu, ku ktorému došlo uplynulú sobotu v Istanbule, sledoval obete svojho neskoršieho činu odvtedy, ako vyšli z jedného z hotelov. Turecký spravodajský portál Habertürk dnes informoval, že o tom svedčia záznamy z bezpečnostných kamier.

Podľa policajných zdrojov páchateľ teroristického útoku Mehmet Öztürk začal skupinku izraelských turistov prenasledovať hneď po tom, ako vyšli z hotela vo štvrti Bešiktaš, odkiaľ šli na raňajky do reštaurácie na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi) v centre Istanbulu.

Öztürk na nich vyčkával vo vedľajšej uličke. Keď Izraelčania vyšli z reštaurácie, terorista k nim podišiel a aktivoval výbušniny na svojom tele.

Pri explózii okrem atentátnika zahynuli traja občania Izraela a jeden Iránec. Ďalších 36 ľudí bolo zranených.

Turecký minister vnútra Efkan Ala neskôr informoval, že teroristický čin v Istanbule spáchal atentátnik napojený na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS/Dáiš).

Turecko čelí nebývalej vlne teroristických útokov. Sobotňajší samovražedný útok sa stal šesť dní po podobnom čine, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo 37 ľudí.

V polovici februára vybuchlo na rušnej križovatke v centre Ankary v blízkosti armádneho konvoja auto s nastraženou výbušninou, pričom zahynulo 30 ľudí. K tomuto činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá sa odštiepila od militantnej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK). V januári si útok v Istanbule, pripisovaný IS, vyžiadal životy 12 nemeckých turistov.