Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti použili pri ostreľovaní aj zápalnú muníciu

Proruskí separatisti, archívne foto. Foto: TASR/AP

Civilné objekty boli terčom ostreľovania v meste Ščasťa, Hranitne, Katerynivka a Popasna.

Kyjev 20. mája (TASR) - Velenie ukrajinskej armády informovalo, že proruskí separatisti v noci nadnes pri ostreľovaní mesta Pisky použili aj zápalnú muníciu. Uviedla to agentúra Ukrinform.

Štáb vládnej protiteroristickej operácie (ATO) dnes v Kyjeve informoval, že ostreľovanie pozícií vládnych síl, ako aj civilných objektov od utorka podvečera neutíchalo, pričom protivník nasadil tanky, delostrelectvo, mínomety, granátomety, guľomety veľkého kalibru a ďalšie druhy zbraní.

Civilné objekty boli terčom ostreľovania v meste Ščasťa, Hranitne, Katerynivka a Popasna, spresnil Ukrinform.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť BBC vyslovil obavu, že proruskí separatisti pripravujú útok. Vyhlásil, že ukrajinské vládne sily by sa naň mali pripraviť a nepoddať sa nijakým provokáciám, takže za prípadnú ofenzívu "budú absolútne zodpovední oni".

Vyhlásil tiež, že Ukrajina bude plniť všetky záväzky, ktoré pre ňu vyplývajú z minských protokolov vrátane zastavenia paľby, odsunu ťažkého delostrelectva a ďalších zbraní, sprístupnenia všetkých objektov pre členov monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Porošenko súčasne obvinil Rusko a "teroristov, ktorých (Rusko) podporuje", že nemajú v pláne plniť mierové protokoly. Vysvetlil, že "namiesto toho vysielajú regulárne jednotky, zabíjajú Ukrajincov a udržiavajú situáciu v zlom stave".

Na riziko novej ofenzívy upozornila pred niekoľkými dňami aj ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany. Opačný názor v rovnakom období vyslovil ukrajinský expert Serhij Kovalenko, podľa ktorého "pravdepodobnosť priameho útoku Ruska je blízko k nule". "Treba vidieť a vedieť vyhodnotiť ciele Ruska (...). Nie je ním Ukrajina, ale geopolitika. Rusko sa snaží stať svetovým hráčom. Snaží sa o rozkol v EÚ, NATO, rozhádať medzi sebou západné krajiny...".

Porošenko v rozhovore pre BBC uviedol, že neverí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, avšak nemá inú možnosť, než s Moskvou viesť rokovania a spoliehať sa na diplomatické riešenie.

Organizácia Spojených národov uvádza, že od vypuknutia bojov na východe Ukrajiny na jar roku 2014 zahynulo už najmenej 6000 ľudí. Podľa bilancie zverejnenej Porošenkom v rozhovore pre BBC si boje na východe Ukrajiny vyžiadali životy 1800 príslušníkov vládnych síl a najmenej 7000 civilistov, informovala agentúra Ukrinform.