Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbánovou zbraňou v Bruseli bude siedma novela ústavy

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

V pondelok to konštatovala internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Budapešť 28. mája (TASR) - Avizovaná siedma novela maďarskej ústavy, ktorá odmietne povinné prisťahovalecké kvóty, zakotví "ústavnú identitu Maďarska", konštatovala v pondelok v komentári internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Podľa tohto zdroja odcestuje premiér Viktor Orbán na bruselský summit Európskej únie 28. júna s tým, že všetky návrhy Únie týkajúce sa migrácie zrejme odmietne s odôvodnením, že nemôže ísť proti maďarskej ústave.

Návrhy povinných kvót tak bude Orbán buď vetovať, alebo bude hlasovať proti nim, napísala ATV s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj.

Vlani v decembri pred odchodom do Bruselu na summit o prisťahovalectve a migrácii ministerský predseda na Facebooku z budapeštianskeho letiska napísal, že berie so sebou názor 2,3 milióna Maďarov, ktorí v rámci vládneho dotazníka odmietli "Sorosov migračný plán".

Orbánova vláda, ktorá disponuje dvojtretinovou väčšinou poslancov, chce uvedenú novelu presadiť v parlamente v druhej polovici júna, teda ešte pred bruselským summitom.

spravodajca TASR Ladislav Vallach