Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

M. Aún: Libanonský premiér odcestuje v sobotu do Paríža

Saad Harírí. Foto: FOTO TASR/AP

Harírí strávi v Paríži niekoľko dní a potom sa vráti do Bejrútu.

Paríž 16. novembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí prijal ponuku Francúzska a spolu s rodinou pricestuje túto sobotu do Paríža. Podľa agentúry Reuters o tom vo štvrtok informoval libanonský prezident Michel Aún. Harírí strávi v Paríži niekoľko dní a potom sa vráti do Bejrútu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval Harírího do Francúzska v stredu, pričom toto svoje pozvanie označil za "gesto priateľstva a vyjadrenie snahy Francúzska prispieť k návratu pokoja a stability v Libanone".

Harírí začiatkom novembra oznámil, že odstupuje, a ostro skritizoval Irán. Ten podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do arabských záležitostí. Rovnako tak odsúdil libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho len predĺženou rukou Iránu, a to nielen v Libanone, ale aj v ďalších krajinách regiónu.

Odvtedy do Libanonu neprišiel a libanonský prezident Michel Aún odmietol prijať jeho demisiu, ktorú podal zo Saudskej Arábie, kým sa nevráti.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr vo štvrtok uviedol, že Harírí, ktorý sa zdržuje v Saudskej Arábii, sa môže vrátiť do vlasti, keď to uzná za vhodné.

Harírí sa sám rozhodol, že odstúpi, a sám sa tiež musí rozhodnúť, kedy sa vráti do Libanonu. Ešte pred návratom chce však Harírí preskúmať bezpečnostnú situáciu v Libanone, povedal Džubajr. Obvinenia, že saudskoarabské úrady zadržiavajú Harírího proti jeho vôli, označil saudskoarabský minister zahraničných vecí za absolútne nepodložené.

Podľa webovej stránky denníka Le Monde Harírí vo štvrtok vo svojej rezidencii v Rijáde prijal francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana, ktorý potvrdil, že libanonský politik prijal Macronovo pozvanie.

Na otázku, kedy možno očakávať jeho príchod do Francúzska, Harírí podľa Le Monde uviedol, že "radšej by (na túto otázku) neodpovedal". "Poviem vám" neskôr, vyhlásil Harírí.

Francúzske médiá označujú Harírího odchod do Paríža za úspech Macronových diplomatických snáh, ktorý kauzu vyriešil formou osobnej angažovanosti a kontaktov - priamych i telefonických - s novým vládcom Saudskej Arábie Muhammadom bin Salmánom.