Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Su Ťij vycestuje po takmer štvrťstoročí v Mjanmarsku do zahraničia

Foto: TASR/AP

Presný dátum cesty ani ktorú krajinu navštívi ako prvú zatiaľ nevie, podľa všetkého však by to malo byť Nórsko.

Rangún 18. apríla (TASR) - Mjanmarská laureátka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij vycestuje po 24 rokoch prvýkrát do zahraničia. Prijala pozvanie navštíviť v júni Nórsko a Veľkú Britániu, oznámila dnes jej strana Národná liga za demokraciu (NLD).

Jej cestou vyvrcholia niekoľkomesačné dramatické zmeny v Mjanmarsku, ktorých súčasťou boli doplňovacie voľby do parlamentu 1. apríla. Su Ťij vo voľbách získala kreslo v parlamente, ktorý pred rokom nahradil takmer polstoročný vojenský režim v krajine.

Hovorca NLD informoval, že Su Ťij navštívi britský Oxford, kde v 70. rokoch študovala. Presný dátum cesty ani ktorú krajinu navštívi ako prvú zatiaľ nevie, podľa všetkého však by to malo byť Nórsko.

Su Ťij pozval na návštevu Británie premiér David Cameron, s ktorým sa stretla v Rangúne v piatok. Prisľúbila mu, že ponuku zváži.

Su Ťij, ktorá má 66 rokov, prvýkrát zatkli v roku 1989 a 15 z nadchádzajúcich 21 rokov prežila v domácom väzení. To jej zrušili až v novembri 2010. Doteraz odmietala opustiť Mjanmarsko v obave, že by jej vojenská junta nedovolila vrátiť sa. Odmietla aj ponuku junty, že ju pustia z domáceho väzenia, aby mohla byť pri manželovi Michaelovi Arisovi, ktorý zomrel na rakovinu v Británii v roku 1999. Ich životný príbeh preniesol na plátna kín režisér Luc Besson filmom The Lady (2011).