Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aurescu v Budapešti: Podpora autonómie je pre Rumunsko neprijateľná

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (vľavo) a jeho rumunský partner Bogdan Aurescu Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóm v Budapešti.

Budapešť 7. mája (TASR) - Podporu autonómie podľa Rumunska nemožno považovať za súčasť príslušných európskych noriem, preto je pre Rumunsko neprijateľná. Vyhlásil to dnes rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóm v Budapešti.

Podľa vyhlásenia, ktoré maďarský rezort poskytol TASR, Szijjártó zdôraznil, že Maďarsko má záujem na tom, aby sa spory s Rumunskom týkajúce sa národnostných menšín riešili európskym spôsobom a v súlade s európskymi hodnotami. "Medzi Maďarskom a Rumunskom je potrebná rozumná spolupráca, aby sa spory dali rozumným spôsobom usmerniť a vyriešiť ich," dodal.

"Netajíme sa tým, že existujú ťažké otázky v dvojstranných vzťahoch. V strednej Európe sú susedské vzťahy spojené s citlivými záležitosťami, my sme však odkázaní jeden na druhého, naše úspechy sú podmienené úspechmi susedov," povedal šéf maďarskej diplomacie.

Podotkol, že od roku 2011 nezasadala zmiešaná maďarsko-rumunská vládna komisia pre menšiny, teraz sa však s rumunským ministrom dohodli, že spolupredsedovia komisie budú pokračovať v načatej práci v najdôležitejších otázkach a čo najskôr zvolajú schôdzu komisie. "Maďarsku záleží na spoločenstvách Maďarov žijúcich v zahraničí, ako aj na osude Rumunov žijúcich v Maďarsku," dodal Szijjártó.

Aurescu zdôraznil nutnosť dialógu vo vzájomných vzťahoch Rumunska a Maďarska. Podľa jeho slov je spory potrebné riešiť pragmaticky, na citlivé otázky treba nájsť riešenia a treba hľadať nové možnosti vzájomnej spolupráce. "K riešeniu menšinových záležitostí je potrebná otvorenosť," uzavrel rumunský minister.