Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rozsudok smrti v prípade Austrálčanov mala poznačiť korupcia

Sukumaran a Chan. Foto: TASR

Myuran Sukumaran a Andrew Chan boli v roku 2005 odsúdení na trest smrti kvôli pašovaniu heroínu.

Canberra 27. apríla (TASR) - Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová dnes uviedla, že dvaja Austrálčania, ktorí v indonézskom väzení čakajú na výkon trestu smrti, dostali 72 hodín pred popravou oznámenie o termíne jej vykonania. Informovala o tom agentúra AP.

Austrálski občania Myuran Sukumaran a Andrew Chan patria k desiatim ľuďom odsúdeným na smrť za drogovú trestnú činnosť, ktorí sa v najbližších dňoch postavia pred indonézsku popravnú čatu na väzenskom ostrove Nusakambangan.

Bishopová dnes v rozhovore pre austrálsku rozhlasovú stanicu ABC povedala, že je oznámením o termíne popravy oboch Austrálčanov nesmierne skľúčená, kedy však bude poprava v skutočnosti vykonaná, neuviedla.

Podľa spoločnosti News Corp dostal majiteľ pohrebného ústavu na ostrove Bali poverenie, aby na kríže, ktoré budú označovať hroby oboch Austrálčanov, nechal vyryť ich mená a dátum úmrtia 29. apríla.

Možnosť záchrany Sukumarana a Chana konzultovala údajne Bishopová v nedeľu večer aj so svojou indonézskou kolegyňou Retnou Marsudiovou. O milosť pre dvojicu Austrálčanov požiadal listom indonézskeho prezidenta Joka Widoda aj austrálsky premiér Tony Abbott.

Myuran Sukumaran a Andrew Chan boli v roku 2005 odsúdení na trest smrti ako vodcovia gangu, ktorý z Indonézie pašoval heroín. Spolu s nimi na výkon trestu čakajú aj občania Francúzska, Brazílie, Ghany a Nigérie, ako aj jedna odsúdená z Filipín.

Korupcia?

Indonézska súdna komisia sa bude zaoberať správami o možnej korupcii, ktorá údajne negatívne ovplyvnila nedávny súdny proces s dvoma Austrálčanmi. Tých v tejto ázijskej krajine odsúdili za pašovanie drog na trest smrti. Výsledky skúmania komisie však osud austrálskych občanov žiadnym spôsobom neovplyvnia, napísala dnes agentúra Reuters.

"Dostali sme správu v tejto súvislosti, pracujeme na tom, doposiaľ sme však neprijali nijaké rozhodnutie," uviedol komisár Taufiqqurahman Syahuri, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Aj keď sa však preukáže, že sudca porušil etický zákon, na predchádzajúce rozhodnutie súdu to nebude mať vplyv. Nemôžeme anulovať rozhodnutie súdu, takýto krok môže uskutočniť iba súd vyššej inštancie. To, čo sa rozhodlo, je konečné," dodal.

Indonézsky prezident Joko Widodo prerokuje s tamojším ministrom spravodlivosti právne záležitosti týkajúce sa prípadu Filipínky Mary Jane Velosovej, ktorú v Indonézii odsúdili na trest smrti. Oznámil to dnes hovorca filipínskej prezidentskej kancelárie.

Filipínsky prezident Benigno Aquino sa dnes na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v malajzijskej metropole Kuala Lumpur stretol so svojím indonézskym partnerom Widodom a požiadal ho o to, aby v prípade Velosovej "zobral do úvahy humanitárnu otázku".

Widodo prejavil v tejto súvislosti podľa filipínskeho prezidentského hovorcu súcit a právne otázky daného prípadu prekonzultuje s ministrom spravodlivosti. Obaja prezidenti budú o tejto záležitosti ešte dnes hovoriť.

Austrálski občania Myuran Sukumaran a Andrew Chan patria k desiatim ľuďom odsúdeným na smrť za drogovú trestnú činnosť, ktorí sa v najbližších dňoch postavia pred indonézsku popravnú čatu na väzenskom ostrove Nusakambangan.

O milosť pre dvojicu Austrálčanov požiadal listom indonézskeho prezidenta Joka Widoda aj austrálsky premiér Tony Abbott; na ich omilostení pracuje aj austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.

Spolu s Austrálčanmi na výkon trestu čakajú aj občania Francúzska, Brazílie, Ghany a Nigérie, ako aj jedna odsúdená z Filipín.