Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Austrálii si vraj polepšili labouristi

Na snímke austrálsky premiér Malcolm Turnbull s manželkou. Foto: TASR/AP

Približne 16 miliónov voličov rozhoduje o obsadení 150-člennej dolnej komory parlamentu (Snemovne reprezentantov) a 76-členného Senátu. Účasť na voľbách je v Austrálii povinná.

Sydney 2. júla (TASR) - Mierne zisky opozičných labouristov signalizujú informácie z Austrálie, kde po dnešných predčasných parlamentných voľbách a uzavretí volebných miestností prebieha sčítavanie hlasov.

Okolo 16 miliónov voličov mohlo dnes spolurozhodovať o personálnom obsadení 150-člennej dolnej komory parlamentu (Snemovne reprezentantov) a 76-členného Senátu. Účasť na voľbách je v Austrálii povinná.

Prieskumy verejnej mienky naznačovali veľmi tesný súboj dvoch tamojších hlavných politických táborov, konzervatívcov a labouristov.


Po sčítaní viac ako 40 percent hlasov si, zdá sa, mierne polepšili labouristi. Zostáva však otázkou, či im to bude stačiť na prevzatie moci v krajine, na ktoré by potrebovali získať navyše 21 kresiel k doterajším 55 v dolnej komore parlamentu. Austrálske médiá v to zväčša neveria.

Po uzavretí volebných miestností signalizovala austrálska ABC, že asi 3,5 percenta voličov prešlo na stranu labouristov, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

Volební lídri oboch táborov, premiér a šéf Austrálskej liberálnej strany Malcolm Turnbull, ktorý kladie dôraz na vytváranie nových pracovných príležitostí a znižovanie daní, ako aj šéf opozičnej Austrálskej labouristickej strany Bill Shorten, ktorý naopak presadzuje zvýšenie zdanenia, aby bolo viac financií na vzdelávanie a zdravotníctvo, vyjadrili po splnení občianskej povinnosti zhodne presvedčenie, že voľby prinesú práve ich úspech.