Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup z Adelaide dostal za krytie zneužívania detí rok väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR

Šesťdesiatsedemročný Philip Wilson si tento trest zo zdravotných dôvodov odpyká v domácom väzení.

Canberra 3. júla (TASR) - Austrálskeho arcibiskupa z Adelaide Philipa Wilsona, ktorého uznali v máji za vinného, že kryl prípady sexuálneho zneužívania detí iným duchovným v 70. rokoch, odsúdili na 12 mesiacov väzenia. Šesťdesiatsedemročný Wilson si tento trest zo zdravotných dôvodov odpyká v domácom väzení, informovala v utorok agentúra DPA.

Sudca miestneho súdu v Newcastle v štáte Nový Južný Wales Robert Stone odsúdil v utorok Wilsona, ktorému diagnostikovali počiatočné štádium Alzheimerovej choroby, na 12 mesiacov väzenia s tým, že po šiestich mesiacoch bude môcť byť prepustený na kauciu.

Ako dodala AP, Wilson do väzenia bezprostredne nepoputuje. Sudca Stone 14. augusta zváži v jeho prípade domáce väzenie.

Arcibiskup z Adelaide v štáte Južná Austrália je najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi na svete, ktorého odsúdili za krytie sexuálneho zneužívania detí.

Súd v meste Newcastle dospel v máji k záveru, že arcibiskup neoznámil polícii prípad zneužívania najmenej štyroch miništrantov kňazom Jamesom Fletcherom v 70. rokoch, keď obaja slúžili v meste Maitland ležiacom severne od Sydney. Wilsonovi pôvodne hrozili až dva roky väzenia.

Wilson tvrdil, že si viac nespomína na rozhovor, v ktorom mu jeden z chlapcov o zneužívaní povedal.

Fletcher v roku 2006 zomrel vo väzení vo veku 65 rokov. Vo väzbe si stihol odsedieť jeden z ôsmich rokov trestu, na ktorý bol odsúdený za znásilnenie miništranta, ktorého sa mal dopustil niekedy v rokoch 1989-91.

Rozsiahle vyšetrovanie minulý rok odhalilo, že v Austrálii boli najmä v cirkevných zariadeniach sexuálne zneužité desiatky tisíc detí.