Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Austrália chce ponechať odsúdených teroristov vo väzení na neurčito

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Foto: TASR/AP

Podľa premiéra Turnbulla ide o zabránenie terorizmu a udržanie občanov v bezpečí. Ide o opatrenia v súvislosti s útokmi vo francúzskom meste Nice.

Sydney 25. júla (TASR) - Osoby usvedčené v Austrálii z trestných činov súvisiacich s terorizmom by mohli ostať vo väzbe na neurčitý čas, ak budú aj po odpykaní si trestu predstavovať hrozbu pre spoločnosť. Vyplýva to z návrhov, ktoré dnes predstavil premiér Malcolm Turnbull.

Turnbull navrhovanú legislatívu prirovnal k opatreniam, ktoré sú využívané v niektorých prípadoch sexuálneho zneužívania detí, pričom sa odvolával na podľa jeho slov rastúci počet útokov, ako bol nedávny útok z francúzskeho Nice s desiatkami obetí, píše agentúra Reuters.

"Opatrenia, ktoré dnes oznamujeme, sú zamerané na zabránenie terorizmu, zabezpečenie, že krajina a naši občania budú v bezpečí," povedal Turnbull novinárom. "Ľuďom, ktorí sú vo väzení za teroristické činy, to dá veľmi reálny podnet, aby sa naďalej nevenovali extrémistickej aktivite," vyhlásil.

Na celý proces zahŕňajúci zdravotné a psychologické posudky budú dohliadať súdy a prípady zadržiavaných osôb budú pravidelne prehodnocované, uviedol na tlačovej konferencii s premiérom austrálsky generálny prokurátor George Brandis.

Z trestných činov súvisiacich s terorizmom vrátane plánovania masových útokov voči verejnosti obvinili v Austrálii od roku 2014 celkovo 44 osôb, informoval Turnbull podľa agentúry DPA.