Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Austrália čoskoro obnoví nálety proti cieľom Islamského štátu v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šesť austrálskych stíhačiek pozastavilo operácie v Sýrii, kým Austrálčania preverovali, čo sa stalo v zložitom vzdušnom priestore nad Sýriou.

Canberra 21. júna (TASR) - Hlavný veliteľ austrálskych ozbrojených síl Mark Binskin dnes oznámil, že austrálske stíhacie lietadlá F/A-18F Super Hornet čoskoro obnovia nálety na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

Operácie boli totiž z preventívnych dôvodov prerušené po tom, čo americká stíhačka začiatkom tohto týždňa zostrelila sýrske vojenské lietadlo a Rusko ako spojenec Damasku následne pohrozilo akciami proti strojom koalície vedenej Spojenými štátmi.

Binskin uviedol, že šesť austrálskych stíhačiek pozastavilo operácie v Sýrii, kým Austrálčania preverovali, čo sa stalo v "zložitom vzdušnom priestore" nad Sýriou.

Veliteľ povedal novinárom v austrálskom hlavnom meste Canberra: "Už to nebude trvať dlho a uvidíte, že operácie sa opäť začali."

Binskin dodal, že vojenské lietadlá boli nedávno využívané ako podpora irackých bezpečnostných síl pri znovudobýjaní mesta Mósul od IS.