Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér: Európa ochráni ľudí, ak zabráni ilegálnej migrácii

Tony Abbott Foto: TASR/AP

Austrália na zastavenie lodí smerujúcich k svojim pobrežiam zaviedla mimoriadne prísne opatrenia.

Sydney 4. septembra (TASR) - Austrálsky premiér Tony Abbott vyzval v piatok Európu na prijatie taktík podobných tým, aké na zastavenie lodí s utečencami používa Austrália, napísala agentúra DPA.

Abbott týmito slovami reagoval na prípad trojročného sýrskeho chlapca, ktorý sa utopil pri pokuse preplaviť sa spolu s rodinou do Grécka a fotografia s jeho telom vyplaveným na pláž vyvolala vo štvrtok medzinárodné rozhorčenie.

"Pokiaľ chcete zastaviť úmrtia, pokiaľ chcete zastaviť prípady utopených, musíte zastaviť lode," zdôrazňoval austrálsky premiér v rozhovore pre stanicu ABC s tým, že Austrálii sa to už podarilo. "Odkázali sme pašerákom ľudí: Váš obchod sa skončil."

"Pokiaľ chcete ochrániť ľudí, musíte zabrániť nelegálnej migrácii, a to sme urobili." Austrália na zastavenie lodí smerujúcich k svojim pobrežiam zaviedla mimoriadne prísne opatrenia. Pomocou armády otáča takéto plavidlá nazad a vracia ich do Indonézie alebo do iných krajín, odkiaľ vyplávali.

Migrantov vylovených z oceánu po potopení ich lodí austrálske úrady posledné dva roky sústreďujú do záchytných táborov na ostrove Nauru alebo Manus, ktorý patrí Papui-Novej Guinei. Žiadateľom o azyl z týchto táborov podľa vlády nikdy nedovolia vstup do Austrálie a namiesto toho ich buď vrátia do rodnej krajiny alebo presídlia.

V dôsledku zmienenej kontroverznej politiky, ktorá sa stala terčom medzinárodnej kritiky, sa ale podľa DPA výrazne znížil počet lodi smerujúcich k austrálskym brehom.