Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Austrália finalizuje bezpečnostný pakt s Papuou-Novou Guineou

Austrálsky premiér Anthony Albanese, v Sydney v piatok 10. júna 2022. Foto: TASR/AP

Čína vlani podpísala bezpečnostný pakt so Šalamúnovými ostrovmi, čo vyvolalo vážne obavy Spojených štátov, Austrálie i Nového Zélandu.

Wellington 12. januára (TASR) - Austrália a Papua Nová Guinea finalizujú nový bezpečnostný pakt, oznámili vo štvrtok austrálsky premiér Anthony Albanese a jeho kolega z Papuy James Marape. Canberra sa tak snaží obmedziť rastúci vplyv Číny v tomto regióne, píše agentúra AP, od ktorej TASR správu prevzala.

Podrobnosti pripravovaného bezpečnostného paktu dosiaľ neboli zverejnené. Albanese uviedol, že dokončenie rokovaní očakáva v apríli a podpis dohody v júni. Podľa jeho slov bude dohoda založená na hlbokej dôvere medzi oboma krajinami. Obyvatelia Papuy-Novej Guiney ukázali hrdinstvo a ľudskosť počas druhej svetovej vojny, dodal.

"V nadchádzajúcich rokoch dostanú Austrália a Papua-Nová Guinea možnosť uctiť si našu spoločnú históriu v prospech mieru," povedal austrálsky premiér papuánskemu parlamentu na margo pripravovanej dohody. Stal sa tak prvým zahraničným lídrom, ktorý sa prihovoril parlamentu tohto tichomorského štátu od roku 1975, keď Papua-Nová Guinea získala nezávislosť, píše AP.

"Austrália a Papua Nová Guinea sú najbližší susedia, sme skvelí priatelia," pokračoval. Povedal tiež, že pripravovaný bezpečnostný pakt bude zameraný i na posilnenie ekonomických väzieb a riešenie potrieb Papuy vrátane posilnenia súdnictva.

Marape uviedol, že bezpečnosť oboch krajín je "prepletená" – Austrália je podľa neho pre Papuu-Novú Guineu viac než bilaterálny partner. Premiér pripomenul, že toto tichomorské súostrovie bolo pred získaním nezávislosti pod správou Austrálie.

Čína vlani podpísala bezpečnostný pakt so Šalamúnovými ostrovmi, čo vyvolalo vážne obavy Spojených štátov, Austrálie i Nového Zélandu. Tieto krajiny upozornili, že táto dohoda umožní Pekingu postaviť na Šalamúnových ostrovoch vojenskú základňu, ktorá by znamenala stálu prítomnosť čínskej armády v indicko-tichomorskej oblasti.