Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrália bude tlačiť na vylúčenie Ruska zo skupiny G20

Prezident Vladimír Putin Foto: TASR/AP

Austrálski ministri zahraničných vecí a obrany -J. Bishopová a D. Johnston - budú podľa Robba o tejto veci hovoriť s členmi skupiny G20 na summite NATO, ktorý sa tento týždeň uskutoční vo Walese.

Sydney 2. septembra (TASR) - Austrália sa bude snažiť presvedčiť predstaviteľov skupiny G20, aby na novembrovom summite v Brisbane zo svojich radov vylúčili Rusko za jeho pokračujúce zasahovanie do diania Ukrajine. V rozhovore pre televíziu ABC to dnes povedal minister obchodu Andrew Robb.

Austrálski ministri zahraničných vecí a obrany -Julie Bishopová a David Johnston - budú podľa Robba o tejto veci hovoriť s ostatnými členmi skupiny G20 na summite NATO, ktorý sa tento týždeň uskutoční vo Walese.

Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok povedal, že jeho krajina rozšíri sankcie voči Rusku v súlade s opatreniami zavedenými Európskou úniou. Nové opatrenia zahŕňajú zastavenie vývozu nerastných surovín a energetických služieb do Ruska, zastavenie finančných transakcií zahŕňajúcich štátne banky a zákaz cestovania pre ďalších 63 politikov a podnikateľov s väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tieto sankcie majú byť podľa Robba signálom Rusku, že bude čeliť závažným dôsledkom, ak bude porušovať medzinárodné právo a posielať svojich vojakov na Ukrajinu.

Austrália pritvrdila svoj postoj k Rusku po tom, čo pred šiestimi týždňami na východe Ukrajiny zostrelili lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube, medzi ktorými bolo aj 38 Austrálčanov. Predpokladá sa, že sú za tým proruskí povstalci, tí však obviňujú Ukrajinu. Austrália poslala na Ukrajinu svojich odborníkov a policajtov, ktorí sú súčasťou tímu vedeného Holandskom. Jeho úlohou je nájsť pozostatky všetkých obetí, no prácu expertov brzdia boje na miesta nešťastia.


Austrália oficiálne posilní svoje partnerstvo s NATO na summite vo Walese

Austrália posilní svoje partnerstvo s NATO, informovala dnes parlament austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Uviedla, že na summite NATO vo Walese, na ktorom sa zúčastní spolu s ministrom obrany, prijme Austrália oficiálne pozvanie do programu posilneného partnerstva, ktorý umožňuje nečlenským krajinám aliancie prístup k plánovaniu vojenských operácií a prítomnosť v riadiacich orgánoch aliancie.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Hoci Austrália nie je členom NATO, jej vojaci bojovali po boku spojeneckých síl v Iraku a Afganistane, čo ministerka nazvala základom pre rozšírené partnerstvo v súčasných a budúcich konfliktoch.

Austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý bude v novembri na summite G20 hostiť ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších svetových lídrov, v uplynulých dňoch opakovane naznačil razantnejší prístup k zahraničnej politike.

V pondelok Austrália oznámila prijatie nových sankcií voči Rusku za "šikanovanie" susednej Ukrajiny. Austrália sa tiež pripojila ku krajinám, ktoré poskytujú letecky vojenskú pomoc kurdským silám bojujúcim proti militantom Islamského štátu v severnom Iraku.