Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Austrália má nového premiéra

Na snímke Malcolm Turnbull Foto: TASR/AP

Odchádzajúci premiér sa dnes prvýkrát vyjadril k svojmu odvolaniu.

Canberra 15. septembra (TASR) - Populárny austrálsky politik Malcolm Turnbull, ktorého v pondelok vládnuca Liberálna strana zvolila v tajnom hlasovaní za svojho nového predsedu, dnes zložil sľub ako nový premiér krajiny. Oznámili to svetové agentúry.

Liberálna strana a jej koaličný partner Národná strana Austrálie získali v roku 2013 drvivé víťazstvo v parlamentných voľbách. Strana sa však po dvoch rokoch vládnutia premiéra Tonyho Abbotta a silnom vnútrostraníckom boji rozhodla pre jeho výmenu za multimilionára a bývalého predsedu strany, obľúbeného u voličov.

V predchádzajúcich voľbách predsedu Liberálnej strany v roku 2009 Abbott porazil Turnbulla, ktorý bol nepopulárny u pravicového krídla strany pre svoje pokrokové názory na klimatickú zmenu, manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a Austráliu ako republiku. Abbottovi však v dôsledku ekonomickej krízy výrazne klesla podpora a v Austrálii budú o rok voľby.

Odchádzajúci premiér sa dnes prvýkrát vyjadril k svojmu odvolaniu. V parlamente povedal, že neustále zmeny na čele vlády nie sú pre krajinu dobré. Zaviazal sa však, že nepôjde proti svojmu nástupcovi.

Nový premiér Turnbull sa dnes vyjadril, že o štatúte manželstva ľudí rovnakého pohlavia rozhodnú voliči v referende, ktoré sa uskutoční na budúci rok po parlamentných voľbách. Podporil tak časový harmonogram, o ktorom rozhodol Tony Abbott.

"Ak budeme ako vláda znovuzvolení, každý jeden Austrálčan sa k tomu bude môcť vyjadriť," citovala ho agentúra Reuters.