Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Austrália môže azylantov poslať späť, rozhodol súd

Ilustračné foto Foto: TASR

Námietku proti austrálskej politike v tejto veci vzniesli obhajcovia jednej z azylantiek, nemenovanej Bangladéšanky.

Canberra 3. februára (TASR) - Austrálsky najvyšší súd dnes rozhodol, že politika tamojšej vlády, v rámci ktorej zadržiava žiadateľov o azyl v centrách mimo svojho územia, je legálna. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Námietku proti austrálskej politike v tejto veci vzniesli obhajcovia jednej z azylantiek, nemenovanej Bangladéšanky. Správanie austrálskej vlády voči takto zadržiavaným azylantom pritom označovali za protiústavné. Tamojší súd im však nevyhovel a práve to by teraz mohlo znamenať aj deportáciu vyše 260 žiadateľov o azyl nazad do centier v Nauru, uviedla agentúra AP.

Austrália zaujala v posledných rokoch tvrdý postoj voči žiadateľom o azyl, ktorí sa snažia nelegálne dostať na jej pobrežia. Azylantov, ktorí platia pašerákom za cestu v chatrných člnoch z Indonézie do Austrálie, zadržiavajú na Vianočnom ostrove a v centrách v chudobných tichomorských krajinách Nauru a Papua-Nová Guinea.

Zmienená Bangladéšanka, bola ešte v januári 2014 zadržiavaná práve v centre v Nauru, kvôli komplikáciám pri tehotenstve ju však v auguste 2014 previezli do Austrálie. Porodila dieťa a následne získala súdny príkaz, vďaka ktorému musela ostať až do vynesenia verdiktu v Austrálii.

Rovnaké nariadenia dostalo tiež ďalších celkovo 267 azylantov vrátane 91 detí, ktorí sa do Austrálie dostali z azylových centier v Nauru pre podobné dôvody; najčastejšie práve pre potrebu lekárskej starostlivosti. Čakali teda na verdikt súdu. Ten však dnes vyhlásil, že dohoda medzi Austráliou a Nauru je legálna.

Zástancovia ľudských práv a tiež samotní utečenci teraz apelujú na austrálsku vládu, aby týmto azylantom aj napriek tomu dovolila v krajine ostať a nenútila ich vrátiť sa na "maličký ostrov".

Austráliu za jej tvrdú politiku voči utečencom dlhodobo kritizujú ľudskoprávni aktivisti a tiež Organizácia Spojených národov. BBC dodala, že pred sídlom najvyššieho súdu v austrálskej metropole Canberra sa dnes zhromaždili demonštranti a plánované sú aj celoštátne protesty.