Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na pláži v Austrálii uviazlo takmer 100 guľohlavcov, 51 z nich uhynulo

Na snímke, ktorú poskytlo ministerstvo pre biodiverzitu, ochranu prírody a atrakcie, kŕdeľ delfínov dlhoplutvých sa tesne zhromažďuje neďaleko pláže Cheynes východne od mesta Albany v Austrálii v utorok 25. júla 2023 pred uviaznutím. Foto: TASR/AP

Ochranári a dobrovoľníci sa snažia polievaním zachrániť preživších cicavcov a počas dňa ich plánujú premiestniť do hlbších vôd.

Sydney 26. júla (TASR) - Viac ako 50 guľohlavcov (delfínov dlhoplutvých) uhynulo na pláži v austrálskom štáte Západná Austrália. V stredu to uviedli miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP,

Úrady spresnili, že 51 delfínov dlhoplutvých (Globicephala melas) uhynulo na pláži neďaleko prístavného mesta Albany, ktoré leží zhruba 400 kilometrov juhovýchodne od Perthu. Na pláži v utorok celkovo uviazlo takmer 100 uviaznutých guľohlavcov.

Ochranári a dobrovoľníci sa snažia polievaním zachrániť preživších cicavcov a počas dňa ich plánujú premiestniť do hlbších vôd. Úrady uviedli, že na mieste pomáha dostatok dobrovoľníkov a verejnosť preto vyzvali, aby sa od pláže "držala ďalej".

Hromadné uviaznutia guľohlavcov na austrálskych či novozélandských plážach nie sú nezvyčajné. Vlani v októbri ich zahynulo približne 500 na odľahlých Chathamských ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu.

Odborníci nevedia s istotou určiť, prečo k tomuto javu dochádza. Delfíny dlhoplutvé dorastajú až na dĺžku šesť metrov. Sú veľmi spoločenské, takže je možné, že nasledujú ostatné guľohlavce, ktoré zablúdia na plytčine.