Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Najstaršie ľudské pozostatky budú opäť pochované, rozhodla Austrália

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je načase nechať ich duše odpočívať v pokoji, uviedol minister životného prostredia Nového Južného Walesu.

Sydney 6. apríla (TASR) - Najstaršie ľudské pozostatky v Austrálii – staré najmenej 40.000 rokov – budú znova pochované v odľahlej vnútrozemskej oblasti Outback neďaleko miesta, kde ich objavili. Oznámila to v stredu austrálska vláda, z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Pozostatky 108 ľudí vrátane najznámejších kostier známych ako Mungo Man a Mungo Lady budú uložené v blízkosti ich pôvodného miesta odpočinku v Národnom parku Mungo – približne 11 hodín jazdy autom západne od Sydney, uviedol minister životného prostredia Nového Južného Walesu James Griffin.

"Hoci objav Mungo Mana a Mungo Lady pomohol vedcom dokázať, že domorodci žijú v Austrálii už viac než 42.000 rokov, je načase nechať ich duše odpočívať v pokoji," dodal.

Tieto nálezy v lokalitách Lake Mungo a Willandra Lakes z rokov 1960–80 nanovo definovali antropologické chápanie Austrálie a zároveň posunuli o desaťtisíce rokov dozadu odhady časového horizontu, v ktorom sa ľudia prvýkrát objavili na tomto kontinente.

Pozostatky po odkryve vedci odviezli za účelom skúmania, avšak bez povolenia tamojších domorodých predstaviteľov, ktorí desaťročia bojovali za navrátenie ostatkov na pôvodné miesto, medzitým zapísané na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Patsy Winchová, predsedníčka poradnej skupiny domorodcov, ktorá zastupuje kmeňové skupiny Paakantji, Mutthi Mutthi a Ngiyampaa z tejto oblasti, rozhodnutie vlády o opätovnom pochovaní prehistorických obyvateľov privítala.