Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Tichomorie má už oslavy Nového roka za sebou, Európa sa len pripravuje

Ohňostroj nad prístavom a sídlom opery v austrálskom Sydney počas osláv Nového roku 31. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Svetelnú šou si do prístavu Sydney Harbour prišlo pozrieť vyše jedného milióna obyvateľov, medzi ktorými nechýbali mnohí zahraniční turisti.

Canberra 31. decembra (TASR) - Milióny ľudí vo svete už dnes privítali Nový rok - od tichomorských ostrovných štátov Kiribati a Samoa, cez Nový Zéland a Austráliu až po Japonsko. Austrálska metropola Sydney si ohňostrojom znovu vyslúžila superlatívy, uviedla tlačová agentúra DPA.

V Európe sa ľudia na oslavy ešte len pripravujú. V Berlíne bude znovu najväčšia silvestrovská párty v Nemecku. Očakáva sa, že k Brandenburskej bráne, kde je hlavné pódium, prídu státisíce ľudí.

V noci na dnes a počas dnešného dňa už predčasne vybuchovali petardy, pričom došlo aj k nehodám. Hasiči v Mainzi si na Silvestra tradične zaplávali v Rýne, na podujatí sa zišlo zhruba 150 odvážlivcov v neoprénových oblekoch a s plutvami.

Balijské dievčatá v tradičných šatách tancujú počas osláv Nového roku na ostrove Bali 31. decembra 2013.
Foto: TASR/AP


V škótskom Edinburghu už v pondelok večer tisíce ľudí oslavovali "Hogmanay" - škótsku verziu Silvestra so zapálenými fakľami a hrou na gajdy. Vrcholom bude dnes večer koncert pod holým nebom, okrem iných vystúpi skupina Pet Shop Boys.

Galéria: Vítanie Nového roka vo svete





V ostrovnom štáte Samoa sa oslavovalo podobne ako v Európe, ale vo vidieckych častiach súostrovia ľudia nemali záujem o petardy alebo ohňostroj. Na oslavné strieľanie použili vlastnoručne vyrobené bambusové palice, dva metre dlhé a naplnené kerozínom, ktoré sa rozpália. Nazývajú sa faga'ofe a susedia uzatvárajú stávky, kto bude strieľať najhlučnejšie.

V najväčšom novozélandskom meste Auckland si 1,5 milióna obyvateľov mohlo počas silvestrovskej noci užiť atmosféru pláže, v centre mesta vysypali štyri tony piesku. Krátko pred polnocou sa začalo odpočítavanie na obrazovke, umiestnenej na 328 metrov vysokej veži.

Ohňostroj v Sydney trval 12 minút a vyšiel na 6,8 milióna austrálskych dolárov (4,4 milióna eur), uviedla DPA. Mnohí ľudia si miesta zabezpečili už v pondelok - trávniky obsadili dekami a chladiacimi taškami.

Prelom roka v Japonsku veľa ľudí tradične privíta tak, že v týchto dňoch navštevujú chrámy. V Indonézii, kde sa nový rok podľa kresťanského kalendára začal dnes o 18.00 h (SEČ), úrady v silne islamskej provincii Aceh varovali ľudí pred silvestrovským oslavami na uliciach, vraj by to bol hriech.