Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Austrália ohlásila ďalšiu humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze

Izraelské mobilné delostrelectvo páli z juhu Izraela na pásmo Gazy neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy 25. októbra 2023. Izrael uskutočnil v noci na štvrtok "cielený vpád" tankami na sever pásma Gazy, ktorý sa zameral na ničenie teroristickej infraštruktúry. Po splnení stanovených cieľov sa tanky stiahli naspäť do Izraela, oznámila izraelská armáda (IDF), ktorú citovala agentúra AFP. Foto: TASR/AP

Albanese novú pomoc ohlásil počas tlačovej konferencie s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone.

Washington 26. októbra (TASR) — Austrália poskytne civilistom v pásme Gazy ďalšiu humanitárnu pomoc vo výške 15 miliónov dolárov. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Anthony Albanese. Celkovo sa tak pomoc Austrálie pre túto palestínsku enklávu zvýši na 25 miliónov dolárov, informovala televízia CNN.

Albanese novú pomoc ohlásil počas tlačovej konferencie s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone. "Pridáme to k desiatim miliónom dolárov, ktoré už Austrália prisľúbila," povedal s tým, že pomoc bude zameraná na životne dôležité potreby, ako zabezpečenie vody či zdravotníckych služieb.

Austrálsky premiér zároveň odsúdil "terorizmus Hamasu". "Smútime nad stratou každého nevinného života, či už izraelského alebo palestínskeho," dodal.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová vyzvala v stredu v mene svojej krajiny na tzv. humanitárne prestávky v bojoch, ktoré by umožnili dodávať pomoc do pásma Gazy a zároveň evakuovať čo najviac ohrozených civilistov. Na takéto prestávky apeluje čoraz viac západných krajín a podobnú výzvu by mali prijať aj lídri EÚ na prebiehajúcom summite v Bruseli.