Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Austrália poskytne útočisko obyvateľom miznúceho súostrovia Tuvalu

Na snímke austrálsky premiér Antony Albanese a tuvaluský premiér Kausea Natano na Cookových ostrovoch 9. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Austrálsky premiér Antony Albanese a tuvaluský premiér Kausea Natano zároveň potvrdili, že ich krajiny budú spolupracovať na riešení klimatickej zmeny, pričom sa pripravujú na najhoršie.

Funafuti/Canberra 10. novembra (TASR) - Obyvatelia ostrovného štátu Tuvalu, ktorý sa v dôsledku klimatickej zmeny postupne ocitá pod hladinou oceánu, budú môcť žiť a pracovať v Austrálii. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú predstavitelia týchto dvoch krajín predstavili v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Dôsledky klimatickej zmeny sa zhoršujú a my sme presvedčení, že obyvatelia Tuvalu si zaslúžia mať možnosť odísť žiť, študovať a pracovať inam," uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení. Austrália sa tiež zaviazala pomôcť občanom Tuvalu "dôstojne sa presťahovať".

Austrálsky premiér Antony Albanese a tuvaluský premiér Kausea Natano zároveň potvrdili, že ich krajiny budú spolupracovať na riešení klimatickej zmeny, pričom sa pripravujú na najhoršie. V zmluve sa tiež Austrália zaväzuje brániť Tuvalu v prípade vojenskej invázie alebo prírodnej katastrofy. Zmluvu ešte musia obe krajiny ratifikovať.

Podľa AFP bude táto zmluva pravdepodobne považovaná za strategické víťazstvo Austrálie, ktorá s Čínou súperí o vplyv v Tichomorí. Premiér Natanoa ju označil za nádej a "obrovský krok vpred" v snahe dosiahnuť v regióne stabilitu.

Tuvalu je polynézske súostrovie v Oceánii pozostávajúce zo šiestich atolov a troch rifov. Žije na ňom približne 11.000 obyvateľov a jeho najvyšší bod sa nachádza len 4,5 metra nad úrovňou mora. Dva atoly sú už v dôsledku stúpajúcej hladiny oceánov z veľkej časti zaplavené a klimatológovia sa obávajú, že v priebehu 80 rokov pohltí oceán celé súostrovie.