Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pláž v Sydney uzavreli, objavili sa pri nej žraloky kladivohlavé

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Neil Hammerschlag

Uzavretie pláže v Palm Beach obnovilo debatu o tom, či by sa na plážach v Sydney mali opäť nainštalovať bezpečnostné siete proti žralokom.

Sydney 3. januára (TASR) — Úrady v utorok uzatvorili známu pláž Palm Beach v austrálskom Sydney po tom, čo sa v blízkosti pobrežia objavilo približne desať až 15 žralokov kladivohlavých. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

Skupina žralokov plávala vo vzdialenosti asi 200 metrov od pláže. Upozornil na ne pilot dronu, následne bol spustený poplach, ktorý plávajúcich ľudí upozornil, aby okamžite vyšli z vody. Plavčíci na vodných skútroch potom skontrolovali pobrežné vody okolo Palm Beach, aby sa uistili, že v mori nikto nezostal.

Pláž bola opätovne otvorená asi po hodine, keď sa plavčíci ubezpečili, že žraloky z oblasti odplávali.

Sky News pripomína, že občasná prítomnosť žralokov pri plážach ležiacich severne od Sydney nie je ničím výnimočným. V tamojších pobrežných vodách sa vyskytujú tri druhy žralokov kladivohlavých. Tieto živočíchy všeobecne nie sú považované za agresívne.

Uzavretie pláže v Palm Beach obnovilo debatu o tom, či by sa na plážach v Sydney mali opäť nainštalovať bezpečnostné siete proti žralokom. Tie majú množstvo odporcov, spochybňujúcich najmä ich účinnosť. Kritizujú tiež, že sa v nich zachytávajú morské živočíchy ako delfíny, korytnačky a veľryby, ktoré následne hynú.