Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Queensland sužuje rozsiahly lesný požiar, zničil už vyše 50 domov

Na snímke z videa poskytnutého Queensland Fire And Emergency Services sa hasiči pokúšajú uhasiť lesný požiar v austrálskej Tare v utorok 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Na území Queenslandu horelo v utorok asi 70 lesných požiarov a ďalších deväť sužovalo austrálsky štát Nový Južný Wales.

Canberra 31. októbra (TASR) - Hasiči v štáte Queensland na východe Austrálie už viac ako týždeň bojujú s lesným požiarom, ktorý zničil vyše 50 domov a 20.000 hektárov porastov. Pravdepodobne si vyžiadal aj obeť. Uviedli to v utorok miestne úrady. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Požiar ohrozuje obec Tara na juhovýchode Queenslandu. Hasičom sťažujú prácu vysoké teploty, ktoré dosahujú 37 stupňov Celzia, povedal veliteľ miestnych hasičských a pohotovostných zložiek Cameron Herbert. Plamene podľa jeho slov nie je za súčasných poveternostných podmienok možné uhasiť, no je potrebné dostať ich pod kontrolu.

V okolí obce Tara zničil požiar 53 domov a z oblasti museli evakuovať stovky ľudí. Hasičom majú prísť tento týždeň na pomoc posily z austrálskeho štátu Viktória a Nového Zélandu.

Polícia minulý týždeň uviedla, že v oblasti sužovanej požiarom našli obhorené telo muža. Podrobnosti o príčine jeho úmrtia zatiaľ nie sú známe.

Na území Queenslandu horelo v utorok asi 70 lesných požiarov a ďalších deväť sužovalo austrálsky štát Nový Južný Wales. Austrália tak zaznamenáva skorý začiatok sezóny lesných požiarov, ktorý v krajine vrcholí počas leta na južnej pologuli, píše AP.

Austrálsky premiér Anthony Albanese vyzval obyvateľov zasiahnutých oblastí, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov a predišli tak tragédii.