Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrália potvrdila, že vracia do Vietnamu ľudí snažiacich sa o azyl

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čln s Vietnamcami zachytilo minulý mesiac plavidlo austrálskych námorných síl 150 kilometrov od severozápadného pobrežia krajiny.

Sydney 6. augusta (TASR) - Austrália vrátila do Vietnamu 46 ľudí pokúšajúcich sa získať azyl. Potvrdil to dnes minister pre prisťahovalectvo Peter Dutton.

Čln s Vietnamcami zachytilo minulý mesiac plavidlo austrálskych námorných síl 150 kilometrov od severozápadného pobrežia krajiny, informovala stanica ABC.

Vláda sa počas operácie odmietla vyjadriť k osudu ľudí na člne, ale Dutton na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že ich poslali naspäť.

"Nedávna akcia sa týkala 46 ľudí, ktorí pochádzali z Vietnamu. Vyrokovali sme ich návrat do Vietnamu," vysvetlil minister, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. "Spolupracovali sme s vietnamskou vládou na princípe dvojstrannosti," dodal.

"Čln, na ktorom sa priplavili, sme zastavili a situáciu sme vyriešili," dodal.

Dutton ďalej povedal, že akcia ukázala, že politika vlády vracať člny zaberá.

"Uplatňujeme veľmi jasnú politiku - teda takú, že ľudia, ktorí sa snažia prísť do našej krajiny na člnoch ilegálne, sa v našej krajine neusadia," vyhlásil.

Dutton informoval, že operácia Zvrchované hranice zastavila za posledných 18 mesiacov už 20 člnov so 633 ľuďmi, ktorí sa pokúšali dostať do Austrálie.