Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Austrálsky súd zablokoval vrátenie 153 srílanských azylantov do vlasti

Medzi žiadateľmi o azyl zo Srí Lanky sú etnickí Tamilovia, ktorí prežili dlhú občiansku vojnu, ktorú viedli vládne sily s teraz porazeným separatistickým hnutím Tigri oslobodenia tamilského Ílamu.

Sydney 7. júla (TASR) - Austrálsky súd vydal dočasné nariadenie, ktorým zabránil vráteniu vyše 150 srílanských utečencov z druhého zadržaného člna do vlasti. Informovala o tom dnes Austrálska vysielacia spoločnosť (ABC).

Dočasné súdne opatrenie zabráni až do utorka austrálskej vláde vrátiť 153 uchádzačov o azyl srílanským orgánom, uviedla ABC. Dovtedy by mal súd vydať ďalšie rozhodnutie.

Súdnemu opatreniu predchádzalo vydanie 41 azylantov, ktorých pohraničná stráž zadržala na mori, úradom Srí Lanky. Austrália ich prípady preskúmala okamžite po zadržaní, ich žiadosti o azyl odmietla a obratom ich v nedeľu vrátila srílanským orgánom. Dnes to potvrdil austrálsky minister pre imigráciu a ochranu hraníc Scott Morrison.

Srílanská polícia sa dnes vyjadrila, že navrátilcov obviní z ilegálneho opustenia krajiny. V prípad uznania ich viny im hrozí "prísne väzenie", dodala.

Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril hlboké obavy z toho, že Austrália posudzuje žiadosti o azyl ihneď pri zadržaní na mori.

Hovorkyňa inej ľudskoprávnej organizácie, Amnesty International, Ming Yu, uviedla, že povrchné posudzovanie žiadostí utečencov neumožní ich riadne prešetrenie. Austrália tak podľa hovorkyne porušuje medzinárodné právo, ktoré zakazuje násilím vracať obete prenasledovania tam, kde sú ohrozené ich životy či slobody.