Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Austrália vydala zatykač na lekára, ktorý sa objavil vo videu IS

Screenshot z videa, ktoré na internete zverejnil Islamský štát Foto: YouTube.com

Muž v ňom vyzýva zdravotníkov zo Západu, aby prišli do Sýrie a pridali sa k nemu, uviedla agentúra AP.

Canberra 18. júna (TASR) - Austrálska polícia vydala dnes zatykač na lekára, ktorý sa objavil v náborovom videu teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Muž v ňom vyzýva zdravotníkov zo Západu, aby prišli do Sýrie a pridali sa k nemu, uviedla agentúra AP.

Dvadsaťdeväťročný Austrálčan Tareq Kamleh vyštudoval medicínu a pracoval v niekoľkých austrálskych nemocniciach. Objavil sa v náborovom videu IS zverejnenom v apríli, v ktorom označil svoje pôsobenie v Sýrii za "džihád za islam".

Kamlehov otec je pôvodom Palestínčan a jeho matka sa narodila v Nemecku, pričom konvertovala na islam. Ich syn vyrastal v západoaustrálskom meste Perth. Lekár vo videu uviedol, že jediné, čo ľutuje na svojom odchode z Austrálie je, že tak nespravil skôr.

Pokiaľ by sa Kamleh, ktorý v Sýrii vystupuje pod menom abú Júsuf Austrálí, vrátil naspäť do Austrálie, zatkli by ho na základe troch obvinení súvisiacich s terorizmom, uviedla v stanovisku austrálska federálna polícia, ktorá dodala, že mužovi hrozí až 45-ročné väzenie.

Medzi obvineniami je aj zapojenie sa do náborových činností pre teroristickú organizáciu či pobyt v oblasti ovládanej teroristami, ktorou je v tomto prípade bašta IS - sýrska provincia Rakka.

Austrálske úrady nariadili vlani v decembri zákaz cestovať do provincie Rakka. Podobné obmedzenia sa týkajú od marca tohto roka aj irackého mesta Mósul v provincii Ninive.