Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrália vyšle do Iraku ďalších 300 vojakov

Tony Abbott Foto: TASR/AP

Austrálčania sa v Iraku podieľajú na výcviku irackých bezpečnostných zložiek, bojujúcich proti organizácii Islamský štát.

Sydney 3. marca (TASR) - Austrália plánuje vyslať do Iraku ďalších 300 príslušníkov svojich ozbrojených síl, čím sa ich počet v tejto blízkovýchodnej krajine zvýši na takmer 500. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskej vlády.

Austrálčania sa v Iraku podieľajú na výcviku irackých bezpečnostných zložiek, bojujúcich proti organizácii Islamský štát (IS).

Zvýšenie austrálskej vojenskej prítomnosti v Iraku potvrdil austrálsky premiér Tony Abbott, pričom rozhodnutie už schválila aj jeho federálna vláda.

Podľa Abbotta by sa misia mala začať v máji a austrálske posily budú dislokované na vojenskej základni Tádží, ležiacej približne 30 kilometrov od irackej metropoly Bagdad. "Toto rozhodnutie je v austrálskom národnom záujme," uviedol Abbott.

Vyslanie približne 140 príslušníkov ozbrojených síl do Iraku avizoval minulý týždeň aj novozélandský premiér John Key. Tí budú taktiež od mája v rámci spoločnej austrálsko-novozélandskej misie plniť úlohy spojené s výcvikom príslušníkov irackých bezpečnostných zložiek.

Iracká armáda podporovaná príslušníkmi domobrany a kmeňovými bojovníkmi spustila v pondelok ofenzívu zameranú na opätovné dobytie mesta Tikrít a iných oblastí ovládaných militantmi z Islamského štátu, ktorý od polovice minulého roka zaznamenal v Iraku a Sýrii rozsiahle územné zisky.