Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Austrália: Záchranári vzdali pátranie po azylantoch z potopenej lode

Vianočný ostrov je vzhľadom na svoju blízkosť k Indonézii najčastejším cieľom azylantov, ktorí platia pašerákom ľudí za prevoz z indonézskych prístavov do Austrálie.

Canberra 10. júna (TASR) – Záchranári ukončili pátranie po najmenej 55 utečencoch, ktorých loď sa prevrátila v Indickom oceáne na ceste do Austrálie. Podľa zdravotných odborníkov nemohol na otvorenom mori od minulého týždňa prežiť nikto z nich, informovala dnes agentúra AP.

Loď po prvý raz zbadala zo vzduchu posádka vojenského lietadla minulú stredu 52 kilometrov severne od Vianočného ostrova, na ktorom má Austrália zadržiavací tábor pre azylantov. Plavidlo sa nepohybovalo, nezdalo sa však, že by bolo v nebezpečenstve. Na palube narátali 55 osôb neznámej národnosti, prevažne mužov, no tiež žien a detí.

V piatok už z lietadla spozorovali len potopenú loď a v mori tiež najmenej 13 tiel, ako aj záchranné vesty a trosky. V oblasti 120 kilometrov severozápadne od Vianočného ostrova rozbehli pátraciu operáciu, ktorú však príslušné austrálske úrady v nedeľu odvolali.

Dnes rozhodli, že vzhľadom na prioritnejšie operácie nevyšlú na miesto lode s cieľom vytiahnuť z mora telá.

Vianočný ostrov je vzhľadom na svoju blízkosť k Indonézii najčastejším cieľom azylantov, ktorí platia pašerákom ľudí za prevoz z indonézskych prístavov do Austrálie – často na preplnených plavidlách nevhodných na plavbu po otvorenom mori. Mnohí títo azylanti pochádzajú z Afganistanu, Iránu a zo Srí Lanky, dodáva AP.