Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Austrália zakázala nacistický pozdrav protiteroristickou novelou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nacistický pozdrav pôvodne nebol zahrnutý do legislatívy pre celoštátny zákaz, ale ponechali ho na rozhodnutie jednotlivých austrálskych štátov a teritórií.

Sydney 28. novembra (TASR) - Austrálska vláda zavedie zákony, ktoré zakážu verejné ukazovanie nacistického pozdravu, oznámil v utorok austrálsky generálny prokurátor Mark Dreyfus. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Legislatívne zmeny, ktorých návrh predložia v stredu, stanovia, že nacistický pozdrav bude trestným činom. Dreyfus zároveň uviedol, že zavedením tohto opatrenia sa "jasne stanoví, že v Austrálii nie je miesto pre tých, ktorí sa snažia velebiť nenávisť".

"Zmeny zabezpečia, že nikto nebude môcť oslavovať ani profitovať z činov a symbolov, ktoré oslavujú nacistov a ich zlú ideológiu. V Austrálii nie je absolútne žiadne miesto pre nenávisť, násilie ani antisemitizmus," uviedol Dreyfus.

"Návrh novely zákona o boji proti terorizmu (zakázané nenávistné symboly a iné opatrenia) vysiela jasný signál, že v Austrálii nie je miesto pre skutky a symboly, ktoré oslavujú hrôzy holokaustu a teroristické činy," uvádza sa vo vyhlásení.

V júni tohto roka austrálska vláda zakázala verejné vystavovanie a predaj nacistických symbolov a príslušenstva.

Nacistický pozdrav pôvodne nebol zahrnutý do legislatívy pre celoštátny zákaz, ale ponechali ho na rozhodnutie jednotlivých austrálskych štátov a teritórií.

V októbri zatkli a obvinili troch mužov, ktorí pred Židovským múzeom v Sydney (SJM) predvádzali nacistický pozdrav. Minulý rok sa Viktória stala prvým austrálskym štátom, ktorý zakázal verejné zobrazovanie nacistickej svastiky.

Viktória svoju legislatívu potom rozšírila aj na pozdrav po zrážkach medzi protestujúcimi za práva transrodových osôb a neonacistami, ktoré sa odohrali v Melbourne začiatkom roka. Vláda austrálskeho štátu Tasmánia v auguste ako prvá v krajine zaviedla zákon zakazujúci nacistický pozdrav.