Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Austrálska poisťovňa varovala svojich klientov pred neznámym hackerom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť Medibank uviedla, že spolupracuje s austrálskou vládou a políciou, ktorá sa snaží zabrániť zdieľaniu a predaju ukradnutých údajov.

Sydney 8. novembra (TASR) - Austrálska súkromná zdravotná poisťovňa Medibank Private v utorok informovala svojich klientov o vyhrážke údajného hackera, že do 24 hodín zverejní osobné údaje získané po počítačovom útoku. Toto varovanie bolo vydané deň po tom, čo poisťovňa odmietla zaplatenie výkupného, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Spoločnosť Medibank Private v pondelok uviedla, že počítačový útok, v dôsledku ktorého mohli podľa pôvodných domnienok uniknúť osobné údaje o takmer štyroch miliónoch osôb, v skutočnosti poskytol prístup k menám, dátumom narodenia, adresám, telefónnym číslam a e-mailom približne 9,7 milióna bývalých a súčasných klientov. Medzi nimi je aj 1,8 milióna zákazníkov zo zahraničia.

V utorok sa na hackerskom blogu objavilo varovanie neidentifikovaného zdroja, že získané údaje "budú zverejnené do 24 hodín".

Podľa AFP nateraz nebolo možné potvrdiť, či toto oznámenie súvisí priamo s hackerským útokom alebo ho zverejnila osoba, ktorá má prístup k ukradnutým osobným údajom klientov.

Spoločnosť Medibank uviedla, že spolupracuje s austrálskou vládou a políciou, ktorá sa snaží zabrániť zdieľaniu a predaju ukradnutých údajov.

Dve právnické firmy v utorok informovali, že spájajú svoje sily, aby posúdili možnosti podania hromadnej žaloby na poisťovňu Medibank.

"Sme presvedčení, že únik údajov je zradou zákazníkov Medibank Private a porušením zákona o ochrane osobných údajov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení firiem Bannister Law a Centennial Lawyers.

Počítačový útok na Medibank Private nasledoval po septembrovom útoku na telekomunikačnú spoločnosť Optus, pri ktorom unikli osobné údaje približne deviatich miliónov Austrálčanov.