Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Austrálska polícia potlačila väzenskú vzburu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do nepokojov sa zapojilo približne 300 väzňov.

Melbourne 1. júla (TASR) - Austrálska polícia potlačila 15 hodín trvajúcu väzenskú vzburu v Melbourne, ktorá v utorok vypukla zrejme v reakcii na zákon o zákaze fajčenia v nápravných zariadeniach. Zákon v štáte Viktória vstupuje do platnosti dnes, informovala agentúra AP.

Do nepokojov sa zapojilo približne 300 väzňov. Podľa úradov utrpeli zranenia piati väzni a štyria členovia väzenského personálu. Približne 200 zamestnancov väznice museli evakuovať.



"Je pravdepodobné, že zákaz fajčenia bol dôvod, prečo sa väzni vzbúrili. Ale s určitosťou to zatiaľ nevieme," povedala komisárka pre väzenské zariadenia Jan Shuardová.

Zákaz fajčenia vo väzniciach schválili alebo to plánujú urobiť všetky austrálske štáty a teritóriá s výnimkou Západnej Austrálie, dodala AP.

Vzbura vo väznici na melbournskom predmestí Ravenhall sa začala v utorok popoludní. Vrtuľník komerčnej televízie nafilmoval väzňov s tvárami ukrytými pod maskami, ako mávajú na dvore palicami a vyrážajú dvere. Niektorí zo vzbúrencov väznicu na niekoľkých miestach podpálili.