Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Austrálska polícia zadržala stovky páchateľov domáceho násilia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

BBC upozorňuje, že domáce násilie je v Austrálii závažným a častým problémom. Tamojšia polícia venuje vyšetrovaniu týchto trestných činov viac času, ako akýmkoľvek iným porušeniam zákona.

Sydney 31. januára (TASR) - Polícia v austrálskom štáte Nový Južný Wales zadržala takmer 650 osôb počas štvordňovej rozsiahlej operácie zameranej na páchateľov domáceho násilia. TASR správu prevzala v utorok zo spravodajskej stanice BBC.

Osoby zadržané počas minulotýždňovej akcie "Amarok" čelia dohromady 1153 obvineniam z domáceho násilia či stalkingu, ale aj z prechovávania drog či nezákonného vlastníctva zbraní. Medzi skonfiškovanými predmetmi polícia objavila aj dvojsečný meč, dýky či kovové boxery, oznámila v utorok austrálska polícia.

Vyšetrovatelia avizovali, že v rámci novej stratégie na boj proti tejto trestnej činnosti sa chcú zamerať najmä na vysoko rizikové osoby a predísť prejavom domáceho násilia, ktoré by sa mohli skončiť smrťou. V Novom Južnom Walese sa vlani odohralo až 17 takýchto prípadov.

BBC upozorňuje, že domáce násilie je v Austrálii závažným a častým problémom. Tamojšia polícia venuje vyšetrovaniu týchto trestných činov viac času, ako akýmkoľvek iným porušeniam zákona. Až jeden z piatich Austrálčanov starších ako 15 rokov je terčom fyzického či sexuálneho domáceho násilia, uvádzajú štatistiky.

Organizácia Spojených národov (OSN) uviedla, že násilie proti ženám je v Austrálii "až znepokojivo časté", no podľa odborníkov sa nijako nevymyká priemeru ostatných rozvinutých krajín.