Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrálska polícia zatkla 50-ročnú ženu za ukrývanie ihiel do jahôd

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Strach, ktorý sa začal šíriť v septembri, donútil aj veľké supermarkety, aby stiahli ovocie z regálov po celej Austrálii. Mnohí farmári museli vyhodiť tony jahôd.

Canberra 11. novembra (TASR) - Ženu vo veku 50 rokov zatkla v nedeľu austrálska polícia za údajné ukrývanie ihiel do jahôd určených na trh zákazníkom. Tento zločin pred niekoľkými týždňami vyvolal paniku v kľúčovom poľnohospodárskom odvetví krajiny.

Strach, ktorý sa začal šíriť v septembri, donútil aj veľké supermarkety, aby stiahli ovocie z regálov po celej Austrálii. Mnohí farmári museli vyhodiť tony jahôd.

Ženu umiestnila polícia v nedeľu do väzby po "komplexnom vyšetrovaní" trvajúcom mesiace. Zapojili sa doň úrady a tajné služby z početných štátov, uviedla vo vyhlásení polícia austrálskeho štátu Queensland.

Ženu podľa očakávania obvinia a v pondelok sa postaví pred sudcu v meste Brisbane, informovala tlačová agentúra DPA.

Ihly na šitie strčené do jahôd našli austrálski spotrebitelia v šiestich z ôsmich austrálskych štátov a teritórií.

Prvé hlásenia o týchto prípadoch prišli práve z Queenslandu, po nich čoskoro nasledovali správy o podobných incidentoch v ďalších piatich štátoch, pričom úrady ich považovali za správanie napodobňujúce pôvodného páchateľa.

Najmenej jeden spotrebiteľ musel po zjedení jahody s ukrytou zapichnutou ihlou ísť do nemocnice, čo viedlo predstaviteľov zdravotníctva k tomu, že vyzvali zákazníkov, aby jahody pred konzumáciou najprv rozrezali.

Austrálsky parlament v zrýchlenom konaní schválil legislatívu, sprísňujúcu tresty pre osoby, ktorým preukážu manipulatívne zásahy do potravín. Trest pre "potravinových teroristov", ako týchto páchateľov prezývajú austrálske médiá, sa tak zvýšil z desiatich na 15 rokov väzenia.