Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Austrálska vláda diskutuje o presťahovaní ambasády do Jeruzalema

Na snímke Scott Morrison, austrálsky premiér. Foto: TASR/AP

Spojené štáty svoju novú ambasádu otvorili v Jeruzaleme v máji - išlo o krok, ktorý Izrael potešil, Palestínčanov rozzúril a rozsiahly arabský svet i západných spojencov znepokojil.

Sydney 11. decembra (TASR) - Austrálska vláda sa v utorok zišla, aby prerokovala presťahovanie svojho veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Ide o rozhodnutie vlády, ktoré by prerušilo desaťročia budované styky a mohlo vyvolať hnev ázijských susedov.

"Kabinet sa dnes stretol a diskutovalo sa o otázke presťahovania veľvyslanectva v Izraeli. O tomto kroku sa doposiaľ nerozhodlo," povedal pre Reuters jeden z nemenovaných zdrojov.

Austrálsky premiér Scott Morrison v októbri uviedol, že myšlienke presťahovania veľvyslanectva do Jeruzalema je "otvorený", čím nasledoval príklad amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené štáty svoju novú ambasádu otvorili v Jeruzaleme v máji - išlo o krok, ktorý Izrael potešil, Palestínčanov rozzúril a rozsiahly arabský svet i západných spojencov znepokojil.

Denník The Australian informoval, že viacero popredných členov kabinetu je naklonených uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, zatiaľ čo pri otázke presťahovania austrálskeho veľvyslanectva sa diskusie zastavili. Podľa spomínaných novín by vláda mala svoje rozhodnutie oznámiť ešte tento týždeň.

Morrison by mohol očakávať, že uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela si udrží spokojnosť konzervatívcov v Snemovni reprezentantov, ale pravdepodobne by tým riskoval hnev svojich susedov vrátane Indonézie, štátu s najväčším počtom obyvateľov hlásiacich sa k islamu.