Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Austrálska vláda plánuje zastaviť dávky rodičom s nezaočkovanými deťmi

Austrálsky premiér Tony Abbott Foto: TASR/AP

Abbott zdôraznil, že jeho vládu "veľmi znepokojuje" riziko, ktoré predstavujú pre zvyšok obyvateľov rodiny s nezaočkovanými deťmi.

Canberra 12. apríla (TASR) - Austrálska vláda plánuje zastaviť vyplácanie sociálnych dávok na dieťa, ktoré nebude zaočkované, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Rodičia tak podľa nej môžu prísť ročne o viac ako 11.000 austrálskych dolárov (vyše 7900 eur) určených na dieťa.

Podľa terajšieho zákona dostávajú dávky aj rodičia, ktorí odmietnu očkovanie svojich detí, ak majú proti tomu filozofické alebo náboženské námietky.

Austrálsky premiér Tony Abbott však avizoval, že pravidlá sa čoskoro podstatne sprísnia a bude existovať len málo náboženských a lekárskych výnimiek. Zákon by podľa neho mohol začať platiť v roku 2016.

Abbott zdôraznil, že jeho vládu "veľmi znepokojuje" riziko, ktoré predstavujú pre zvyšok obyvateľov rodiny s nezaočkovanými deťmi. Vláda odhaduje, že nezaočkovaných je 39.000 detí vo veku do sedem rokov.

Stanica BBC poznamenala, že v uplynulých rokoch sa v niektorých západných krajinách spustili kampane proti očkovaniu detí. Predstavitelia tejto iniciatívy argumentujú, že niektoré vakcíny proti smrteľným chorobám sú pre deti nebezpečné.