Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Austrálskeho biskupa obvinili zo sexuálnych zločinov

Ilustračná snímka Foto: TASR

V roku 2019 bol za sexuálne zneužívanie uväznený aj George Pell, zosnulý austrálsky kardinál a vplyvný muž Vatikánu, ale v jeho prípade rozsudok Najvyšší súd nasledujúci rok zrušil.

Sydney 22. februára (TASR) - Austrálsky biskup Christopher Alan Saunders (74) čelí obvineniam zo znásilnenia a necudného útoku. Zatkli ho v stredu večer v štáte Západná Austrália po tom, čo intenzívne interné vyšetrovanie Vatikánu prinútilo konať austrálskych detektívov zameraných na boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Polícia oznámila, že biskup bol obvinený v 14 bodoch z nezákonného a necudného útoku a v dvoch bodoch zo sexuálneho prieniku bez súhlasu, čo je právnický termín pre znásilnenie. Obvinený je aj v troch bodoch z "nemravného zaobchádzania s dieťaťom" vo veku medzi 16 a 18 rokom. Pred súd sa má podstaviť vo štvrtok, pričom podľa súdnych dokumentov ide o činy z obdobia 2008-2014.

Saunders viedol vyše 20 rokov diecézu Broome na severozápade Austrálie, ktorú tvoria aj desiatky odľahlých komunít pôvodných obyvateľov, aborigénov. Z jej vedenia odstúpil v roku 2020, keď sa v miestnych médiách objavili prvé správy o obvineniach jeho osoby zo sexuálneho zneužívania. Ponechal si titul "emeritný biskup".

Saunders vytrvalo tieto činy popieral a prvé policajné vyšetrovanie neodhalilo dostatok dôkazov na jeho obvinenie. Fámy okolo neho sa neustále šírili, Vatikán preto spustil v roku 2022 vlastné vyšetrovanie a využil pritom rozsiahle právomoci, zavedené pápežom Františkom. Právomoci "Vos estis lux mundi" (Si svetlo sveta) boli vypracované v roku 2019 pre lepšie vyšetrovanie obvinení zo sexuálneho zneužívania v najvyšších cirkevných kruhoch. Dôverné zistenia cirkev neskôr odovzdala polícii, ktorá znovu otvorila vyšetrovanie.

V roku 2019 bol za sexuálne zneužívanie uväznený aj George Pell, zosnulý austrálsky kardinál a vplyvný muž Vatikánu, ale v jeho prípade rozsudok Najvyšší súd nasledujúci rok zrušil.