Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér označil severokórejský list za zlostnú tirádu

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Foto: TASR/AP

Sydney 20. októbra (TASR) - Otvorený list Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) adresovaný niektorým krajinám vrátane Austrálie, v ktorom Pchjongjang vyzýva, aby sa dištancovali od Spojených štátov, označil austrálsky premiér Malcolm Turnbull za "zlostnú tirádu". Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

List zaslaný zahraničným výborom severokórejského parlamentu obsahuje varovanie, že ak si americký prezident Donald Trump myslí, že Severnú Kóreu "zrazí vyhrážkami jadrovou vojnou na kolená, pôjde o veľké prerátanie sa a prejav nevedomosti".

Mierumilovné národy by sa nemali stotožňovať "s ohavnými a bezohľadnými krokmi" Trumpovej administratívy, ktorá sa usiluje vohnať svet do hrôzostrašnej jadrovej katastrofy, píše sa ďalej v liste zahraničného výboru parlamentu KĽDR.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull v piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu 3AW list obsah listu bagatelizoval a uviedol, že "v podstate ide o zlostnú tirádu".

"To Severná Kórea ohrozuje stabilitu na svete. Práve tento režim sa musí spamätať a upustiť od svojho bezohľadného správania. Ten list zaslali celému radu krajín ako nejaký obežník," povedal Turnbull.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová na margo severokórejského listu uviedla, že ide o dôkaz, že sankcie a diplomatický tlak sú v prípade Pchjongjangu účinné.

"Myslím si, že ide o dôkaz, že sa cítia zúfalí a izolovaní, že sa pokúšajú démonizovať Spojené štáty a rozdeliť medzinárodné spoločenstvo," povedala Bishopová pre mediálnu spoločnosť Fairfax media.