Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér Turnbull prežil vnútrostranícke hlasovanie o dôvere

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Foto: TASR/AP

Od roku 2007 sa na poste austrálskeho premiéra vystriedalo päť politikov, pričom ani jeden z nich nevládol celé volebné obdobie.

Canberra 21. augusta (TASR) - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prežil vnútrostranícke hlasovanie o dôvere a naďalej zostáva na svojom poste lídra Austrálskej liberálnej strany a šéfa vládneho kabinetu. Informovala o tom agentúra DPA.

Za Turnbullovo zotrvanie v čele strany hlasovalo 48 liberálnych zákonodarcov - poslancov Snemovne reprezentantov a senátorov. Jeho vyzývateľa ministra vnútra Petra Duttona podporilo 35 liberálov. Bezprostredne po zverejnení výsledkov hlasovania Dutton zo svojej funkcie odstúpil.

Turnbull (63) vyhlásil kreslo šéfa liberálov za voľné po týždni špekulácií, že po sérii neuspokojivých výsledkov prieskumov verejnej mienky nemá podporu svojich kolegov.

Od roku 2007 sa na poste austrálskeho premiéra vystriedalo päť politikov, pričom ani jeden z nich nevládol celé volebné obdobie. Nasledujúce parlamentné voľby by sa v Austrálii mali konať najneskôr v máji 2019.