Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér Turnbull uviedol do vládneho kabinetu viac žien

Na snímke Malcolm Turnbull Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP predseda vlády informoval, že počet ministeriek zvyšuje z dvoch na päť a patrí medzi ne aj ministerka obrany Marise Payneová.

Canberra 20. septembra (TASR) - Nový austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes oznámil rozsiahle zmeny vo svojom prvom vládnom kabinete, do ktorého uviedol aj niekoľko žien - vrátane prvej austrálskej ministerky obrany.

Podľa agentúry AP predseda vlády informoval, že počet ministeriek zvyšuje z dvoch na päť a patrí medzi ne aj ministerka obrany Marise Payneová.

Ďalšou zmenou je výmena nepopulárneho ministra finančných služieb Joea Hockeyho, ktorého nahradil doterajší minister sociálnych služieb Scott Morrison.

Turnbull, niekdajší minister komunikácií, vymenil v premiérskom kresle svojho nepríliš populárneho predchodcu Tonyho Abbotta v noci na utorok, a to prekvapivým vnútrostraníckym hlasovaním v rámci svojej Liberálnej strany.

Turnbull dnes zároveň oznámil, že doterajší minister financií Hockey odstúpi z politiky. V novom vládnom kabinete, ktorého členovia zložia prísahu v pondelok, nebude fungovať ani Abbott.

Vo voľbách predsedu Liberálnej strany v roku 2009 Abbott porazil Turnbulla, ktorý bol nepopulárny u pravicového krídla strany pre svoje pokrokové názory na klimatické zmeny, manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a Austráliu ako republiku. Abbottovi však potom podpora výrazne klesla v dôsledku ekonomickej krízy.