Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útok na iracké veľvyslanectvo v Kábule: Zomreli všetci útočníci

Bezpečnostné jednotky zasahujú na mieste útoku po kolízii afganských jednotiek s bojovníkmi organizácie Islamský štát (IS) 31. júla 2017 v Kábule. Foto: TASR/AP

K útoku na iracké veľvyslanectvo v Kábule sa prihlásil Islamský štát,

Kábul 31. júla (TASR) - Afganské ministerstvo vnútra oznámilo, že dnešný útok teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na veľvyslanectvo Iraku v Kábule sa skončil smrťou všetkých troch útočníkov.

Irackého veľvyslanca, jeho zástupcu a všetkých zamestnancov ambasády premiestnili počas útoku na bezpečné miesto a nikto z pracovníkov tejto diplomatickej misie neutrpel zranenia, dodalo afganské ministerstvo vo vyhlásení.

"Najprv pred bránou na veľvyslanectvo odpálil svoje výbušniny samovražedný bombový útočník. Troch ďalších teroristov, ktorí následne vtrhli do areálu veľvyslanectva, zabili v boji špeciálne policajné sily," informovalo ešte ministerstvo, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Tá oznámila, že obetí je mnoho, a dodala, že dvaja samovražední bomboví útočníci sa na irackej ambasáde vyhodili do vzduchu, pričom zabili najmenej sedem ochrankárov a zničili bezpečnostnú bránu.

Afganská polícia uviedla, že správy o zabitých zatiaľ nie sú. Najmenej jednu zranenú osobu však previezli do nemocnice, napísala tlačová agentúra DPA.

Dvaja nemenovaní policajní predstavitelia uviedli, že auto naložené výbušninami explodovalo pred veľvyslanectvom a potom sa ozbrojení muži pokúšali dostať do vnútra budovy, ktorá sa nachádza v centre Kábulu. Okolie obkolesili obrnené vozidlá a veľký kontingent policajtov aj afganských vojakov.

Iracké veľvyslanectvo sa nachádza v časti Kábulu nazývanej Šáre nau, ktorá nepatrí do takzvanej "zelenej zóny", teda prísne stráženej štvrte, kde je väčšina zahraničných ambasád a diplomatických misií. Táto zelená zóna je obohnaná obrovskými betónovými múrmi odolnými voči výbuchom.

Iracké veľvyslanectvo sa navyše nachádza v uličke vo štvrti, kde prevládajú trhoviská a rôzne podniky.

Po tom, čo iracké sily za podpory koalície vedenej USA dobyli v júli už skôr od IS mesto Mósul, iracké veľvyslanectvo zvolalo do svojich priestorov v Kábule novinárov. Oznámilo im, že miestna odnož IS možno podnikne obrovské útoky na viacerých miestach, aby odlákala pozornosť od strát a prehier IS v Iraku.

Ministerstvo: Útok na irackú ambasádu v Kábule začal samovražedný atentátnik



Afganské ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že útok na iracké veľvyslanectvo v Kábule začal samovražedný bombový útočník.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že útočník sa dnes odpálil pri bráne na veľvyslanectvo, potom sa objavili traja ďalší útočníci, ktorí vtrhli do areálu ambasády v afganskom hlavnom meste.

Ministerstvo útok odsúdilo ako "neislamský a neľudský". Krátko po začatí útoku odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Afganistane vyhlásila, že stojí sa úderom.

Afganskí predstavitelia dnes už skôr oznámili, že útok na iracké veľvyslanectvo sa začal explóziou auta naloženého výbušninami.

Ministerstvo tiež uviedlo, že afganské bezpečnostné sily zachránili všetkých diplomatov a zamestnancov ambasády a odviedli ich do bezpečia. Ministerstvo dodalo, že bezpečnostné sily sa stále snažia chytiť zvyšných útočníkov.