Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ÚTOK V PARÍŽI: Podľa polície auto narazilo do vojakov zámerne

Francúzska polícia pracuje v blízkosti miesta, kde do francúzskych vojakov narazilo vozidlo. K útoku došlo na západnom parížskom predmestí Levallois-Perret v stredu 9. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Incident v meste Levallois-Perret si vyžiadal zranenia šiestich vojakov. Zranenia dvoch z nich sú vážnejšie a vyžiadali si prevoz do vojenskej nemocnice v Clamarte pri Paríži.

Paríž 9. augusta (TASR) - Francúzska polícia dnes v rámci pátrania po páchateľovi útoku na skupinu vojakov v meste Levallois-Perret pri Paríži zadržala jedného podozrivého muža. Zatiaľ nie je známe, či ide o páchateľa útoku, ktorý si vyžiadal šesť zranených.

Informovala o tom spravodajská televízia BFMTV, podľa ktorej k zadržaniu došlo na nemenovanej diaľnici severne od Paríža a malo "búrlivý" priebeh. Zadržaný pri ňom utrpel zranenie, uviedla BFMTV.

Podľa agentúry AP francúzska polícia spustila rozsiahlu pátraciu akciu po aute, ktoré bolo použité pri dnešnom útoku, i po jeho vodičovi. Hovorca vlády Christophe Castaner vyhlásil, že s cieľom zneškodniť osobu alebo osoby zodpovedné za dnešný incident boli zmobilizované boli všetky sily a prostriedky.

Dva nemenované policajné zdroje podľa AP uviedli, že úrady sa sústreďujú na dolapenie jednej podozrivej osoby, ale nevylučujú, že do útoku ich mohlo byť zapletených viac.

Dodali tiež, že na záznamoch z bezpečnostných kamier vidno evidenčné číslo inkriminovaného vozidla - podľa médií ide o tmavé auto značky BMW -, ako aj ďalšie detaily, ktoré by polícii mohli pomôcť pri pátraní.

Vodič auta, ktoré dnes na predmestí Paríža narazilo do skupiny vojakov, konal zámerne. Podľa agentúry AP to dnes uviedol hovorca francúzskej polície s tým, že motív tohto činu je nejasný.

Dnešný incident v meste Levallois-Perret, ležiacom severozápadne od Paríža, si vyžiadal zranenia šiestich vojakov. Zranenia dvoch z nich sú vážnejšie a vyžiadali si prevoz do vojenskej nemocnice v Clamarte pri Paríži.





Dnešný prípad, keď zatiaľ neznámy páchateľ autom vrazil na severozápade metropolitnej oblasti Paríža do skupiny príslušníkov francúzskej armády, prevzala sekcia parížskej prokuratúry pre boj s terorizmom. Incident sa odohral dnes ráno v meste Levallois-Perret ležiacom v departmente Hauts-de-Seine a vyžiadal si šesť zranených.

Podľa agentúry AP, ktorá informovala o prevzatí prípadu špecializovanou sekciou prokuratúry, tento postup naznačuje, že úrady považujú útok za zámerný, plánovaný a motivovaný terorizmom.

Rozhlasová stanica France Info spresnila, že prokuratúra sa bude prípadom zaoberať pre podozrenie z viacnásobného pokusu o vraždu osôb patriacich k verejným činiteľom, ako aj pre podozrenie z teroristického činu a spolčovania sa do teroristickej zločineckej skupiny.

Žiadne pochybnosti o zámernosti činu nemá ani starosta mesta Patrick Balkany, ktorý ďalší útok na francúzske bezpečnostné zložky ostro odsúdil.

Nemenovaní predstavitelia francúzskej polície podľa AP informovali, že útok spáchal zatiaľ neznámy muž, ktorý do vojakov narazil tmavým autom značky BMW.

Podľa záznamov z bezpečnostnej kamery bolo auto zaparkované v blízkosti budovy na námestí Place du Verdun slúžiacej vojakom ako kasárne.




Očití svedkovia pre políciu uviedli, že vodič zrejme vyčkával v slepej uličke ústiacej na námestie, kým nejakí vojaci vyjdú z budovy a potom autom vrazil do 16-člennej skupiny, ktorá išla hliadkovať.

Podľa Balkanyho vodič po svojom čine pridal plyn a ušiel. Polícia po ňom i po aute vyhlásila pátranie.

K dnešnému incidentu došlo len štyri dni po tom, ako sa tínedžer s psychickými problémami pokúsil nožom zaútočiť na hliadku v blízkosti Eiffelovej veže v Paríži.

Hliadkovanie vojakov v uliciach francúzskych miest a okolí dôležitých objektov s kódovým názvom Operácia Sentinelle sa začalo v roku 2015, keď Francúzsko zažilo sériu útokov spáchaných islamistami.