Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Auto vrazilo do skupiny pútnikov, piati ľudia zahynuli

Ilustračné foto Foto: TASR

Obete mali od 17 do 53 rokov.

Lisabon 3. mája (TASR) - Do skupiny 80 pútnikov idúcich po frekventovanej ceste neďaleko portugalského mesta Coimbra v sobotu vrazil vodič, ktorý so svojím autom prešiel do protismeru. Pri zrážke zahynuli piati pútnici a ďalší štyria utrpeli zranenia, informovali portugalské noviny Diário de Notícias.

Obete mali od 17 do 53 rokov. Pútnici z Mortáguy, ktorých cieľom bolo známe pútnické miesto Fatima, kráčali v sobotu nadránom po ceste IC2. K nehode došlo o 4. hodine ráno neďaleko dediny Cernache, keď vodič auta smerujúceho z Coimbry vo vysokej rýchlosti v zákrute vybočil zo svojho jazdného pruhu. Podľa starostu Mortáguy Josého Júlia Norteho auto zmietlo kužele, ktoré vyznačovali bezpečnostný pruh na opačnej strane cesty, kadiaľ v tom čase rovnakým smerom kráčali pútnici. Štyria ľudia zahynuli priamo na mieste a jedna osoba zomrela pri prevoze do nemocnice, informoval veliteľ dobrovoľných hasičov z neďalekej dediny Condeixa-a-Nova.

Ostatných 70 pútnikov prichýlili vo svojich priestoroch dobrovoľní hasiči z Condeixy. Tam sa ich ujali psychológovia.

Dvadsaťpäťročný vodič auta, ktorý utrpel pri nehode iba ľahšie zranenia, sa podľa novín postaví pred sudcu už v pondelok.

Portugalci považujú cestu IC2 za jednu z najnebezpečnejších v krajine. Prezývajú ju "koridor smrti".

Obec Mortágua, odkiaľ pútnici pochádzali, od soboty vyhlásila trojdňový obecný smútok.

Portugalská Národná republikánska garda po tragédii oznámila, že od pondelka spustí akciu "Operácia bezpečná púť". Jej súčasťou bude posilnenie hliadok na cestách a takisto bezpečnostná osveta medzi pútnikmi.

Katolícka cirkev 13. mája oslavuje sviatok Panny Márie Fatimskej, na známe portugalské pútnické miesto tak v tomto období prúdia väčšie počty pútnikov.