Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V autobuse v Tunisku vybuchlo 10 kilogramov vojenských výbušnín

Muž kráča okolo autobusu, ktorý explodoval v utorok v Tunise v stredu 25. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Bude potrebné počkať na výsledky prebiehajúcej analýzy DNA.

Tunis 25. novembra (TASR) - Desať kilogramov vojenských výbušnín bolo použitých pri utorňajšom útoku na autobus s členmi prezidentskej stráže v Tunise, informovalo dnes tuniské ministerstvo vnútra. Uviedlo, že výbušniny boli umiestnené alebo v batohu, ktorý mal útočník na chrbte, alebo v jeho opasku.



Ministerstvo tiež oznámilo, že našli 13. telo, o ktorom sa domnievajú, že patrí páchateľovi útoku. Vzhľadom na poškodenie telesných pozostatkov následkom výbuchu nie je možná ich identifikácia na základe odtlačkov prstov, uviedla agentúra AP.

Bude preto potrebné počkať na výsledky prebiehajúcej analýzy DNA. K zodpovednosti za útok v centre Tunisu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

K útoku na autobus s prezidentskou strážou sa prihlásil Islamský štát

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila dnes k zodpovednosti za utorňajší samovražedný útok na autobus s príslušníkmi tuniskej prezidentskej stráže. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tejto organizácie.

Biely dom dnes v tejto súvislosti vyjadril ochotu pomôcť tuniskej vláde pri vyšetrovaní útoku.

Tunisko po útoku na autobus uzavrie hranice s Líbyou

Tunisko sa rozhodlo uzavrieť na 15 dní svoje hranice s Líbyou a posilniť bezpečnostné sily o ďalších 6000 príslušníkov. Týmito opatreniami zareagovalo na utorňajší samovražedný útok na autobus s príslušníkmi tuniskej prezidentskej stráže, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS).

Tuniské úrady okrem toho sprísnia dohľad nad vlastnými občanmi, ktorí sa vrátili zo Sýrie a ďalších krajín postihnutých vojnovými konfliktami. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na tuniskú prezidentskú kanceláriu.

Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí už v utorok večer vyhlásil 30-dňový výnimočný stav a zaviedol zákaz nočného vychádzania v oblasti hlavného mesta Tunis.

Na uliciach tuniskej metropoly dnes hliadkovali vojaci a policajti so zbraňami a vozidlá i chodci museli absolvovať prehliadky na kontrolných stanovištiach.

Bezpečnosť sprísnili aj na miestnom medzinárodnom letisku, kde do lietadiel vpúšťali len cestujúcich s vopred zakúpenými letenkami.