Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Autonómny región Bougainville si zvolil nového prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bougainville, na nerastné suroviny bohatá provincia, leží 700 kilometrov od pobrežia Papuy-Novej Guiney v Šalamúnovom mori.

Sydney 23. septembra (TASR) - Bývalého povstaleckého vojenského veliteľa Ishmaela Toroamu zvolili za nového prezidenta Bougainvillu, autonómnej oblasti Papuy-Novej Guiney. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Toroama bol oficiálne vyhlásený za zvoleného prezidenta takmer šesť týždňov po tom, ako sa začal hlasovací proces. Toroama bude viesť rozhovory o nezávislosti regiónu Bougainville od Papuy-Novej Guiney.

V referende, ktoré sa konalo minulý rok, sa 98 percent voličov (takmer 177.000 ľudí) vyslovilo v prospech suverenity Bougainvillu, súostrovia v minulosti nazývaného Severné Šalamúnove ostrovy.

"Musíme naplniť víziu a sen, za ktorý sme bojovali," uviedol Toroama pre austrálsku spravodajskú stanicu ABC.

Toroama bol veliteľom secesionistickej Bougainvillskej revolučnej armády (BRA), neskôr pracoval na mierovom a odzbrojovacom procese, dopĺňa tlačová agentúra Reuters.

Referendum o nezávislosti bolo súčasťou mierového procesu, ktorý sa začal pred 20 rokmi medzi obyvateľmi provincie Bougainville a papuánskou vládou. Proces sa začal po desaťročnej krvavej občianskej vojne, ktorá sa skončila v roku 1998 a vyžiadala si 15.000 mŕtvych.

Konflikt sa týkal prevažne deľby ziskov z ťažby zlata a medi, ako aj súvisiacej záťaže na tamojšie životné prostredie.

Bougainville, na nerastné suroviny bohatá provincia, leží 700 kilometrov od pobrežia Papuy-Novej Guiney v Šalamúnovom mori.

Bougainvillský ľud sa kultúrne líši od obyvateľov, ktorí žijú na Papue-Novej Guinei. Región má určitý stupeň autonómie a vlastnú vládu na riešenie miestnych záležitostí.

Všeobecné (prezidentské a parlamentné) voľby sa konali 12. augusta až 1. septembra. O 40 kresiel v zákonodarnom zbore bojovalo 440 kandidátov vrátane dvadsiatich piatich, ktorí sa uchádzali o úrad prezidenta Bougainvillu.