Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Avramopulos: Ak necháme umrieť Schengen, necháme umrieť Európu

Dimitris Avramopulos Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Slová eurokomisára prichádzajú deň potom, ako Dánsko, Francúzsko a Nemecko oznámili predĺženie kontrol na svojich hraniciach z dôvodu, že ochrana vonkajších hraníc Únie je ešte stále nedostatočná.

Brusel/Luxemburg 13. októbra (TASR) - Koniec voľného pohybu v rámci schengenského priestoru by bol osudový pre Európsku úniu. Vyhlásil eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos na dnešnom zasadnutí európskych ministrov vnútra a spravodlivosti v Luxemburgu.

Komisár na zasadnutí Rady ministrov upozornil, že Európska komisia zdieľa bezpečnostné obavy niektorých členských štátov, zároveň sa však vyslovil na obranu schengenského priestoru. "Schengen je nažive a musí zostať nažive. Pretože ak zomrie Schengen, zomrie aj Európa," skonštatoval Avramopulos.

Jeho slová prichádzajú deň potom, ako Dánsko, Francúzsko a Nemecko oznámili ďalšie niekoľkomesačné predĺženie kontrol na svojich hraniciach z dôvodu, že ochrana vonkajších hraníc Únie je ešte stále nedostatočná.

Okrem toho viacero členských krajín na čele s Francúzskom a Nemeckom požaduje zmenu súčasných pravidiel schengenského priestoru argumentujúc, že tie dostatočne nečelia neustálym teroristickým hrozbám. Paríž a Berlín tlačia na to, aby bolo možné zaviesť dočasné kontroly na svojich hraniciach ľahšie ako doteraz a aj na dlhšie obdobie ako šesť mesiacov, pričom je potrebný súhlas eurokomisie.

Komisia súhlasí s reformou Schengenského kódexu, dnes to ministrom členských štátov predložila na rokovanie, ale nechce ísť až tak ďaleko, ako požadujú Francúzi a Nemci, ktorých podporuje Dánsko a Rakúsko.

Kompromisný návrh exekutívy EÚ spočíva v tom, že v prípade ohrozenia bezpečnosti krajiny maximálna doba opätovného zavedenia hraničných kontrol bude na dobu jedného roka namiesto doterajších šiestich mesiacov. Ak by hrozba pretrvávala, toto opatrenie sa môže predĺžiť o dva roky, avšak iba so súhlasom ostatných členských štátov, a práve tento bod naráža na nesúhlas Berlína a Paríža.