Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Avramopulos argumenty Johanny Miklovej-Leitnerovej neprijal

Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Eurokomisár odmietol v liste argumentáciu rakúskej ministerky, v zmysle ktorej môže alpská republika z humanitárnych dôvodov povoliť tranzit utečencom cez krajinu v súlade so schegenskou úpravou.

Brusel 23. februára (TASR) - Komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos zopakoval kritiku Rakúska v súvislosti s rozhodnutím Viedne zaviesť denné limity na prijímanie žiadostí o azyl aj v liste adresovanom rakúskej ministerke vnútra Johanne Miklovej-Leitnerovej.

O obsahu kritického listu informovala dnes večer tlačová agentúra APA, ktorá má písomnosť k dispozícii.

Eurokomisár odmietol v liste argumentáciu rakúskej ministerky, v zmysle ktorej môže alpská republika z humanitárnych dôvodov povoliť tranzit utečencom cez krajinu v súlade so schegenskou úpravou.

Na margo zavedenia denných limitov člen Európskej komisie uviedol, že predmetná prax je v rozpore tak s právom EÚ, ako aj so ženevským dohovorom o utečencoch.

Prístup k azylovému procesu musí byť garantovaný všetkým osobám, ktoré v Rakúsku požiadajú o azyl, a azylová smernica vyžaduje, aby žiadosti boli registrované najneskôr do desiatich dní odo dňa podania. Rovnaká smernica podľa eurokomisára predpisuje aj to, že členské štáty únie by mali akceptovať žiadosti o azyl na štátnej hranici, takže by akékoľvek denné limity žiadostí prijímaných na hranici boli v rozpore s týmto záväzkom.

V otázke toho, či je v jednotlivých prípadoch Rakúsko kompetentné posudzovať žiadosti o azyl, by sa malo postupovať v súlade s dublinskou úpravou, vyplýva z listu. Práve dublinské predpisy zaväzujú krajinu EÚ, na ktorej územie vstupujú osoby z tretích krajín po prvý raz do únie, aby posúdila ich žiadosti o azyl, teda v danom prípade Grécko, prípadne Taliansko. Práve cez tieto dve krajiny smeruje do Európy väčšina migrantov.

Verdikt Európskeho súdneho dvora však v súčasnosti zakazuje vyhostenie žiadateľov o azyl do Grécka, pretože tam pretrvávajú systémové nedostatky azylového systému, pripomína rakúska agentúra.

Tranzit utečencov nie je podľa Avramopulosa možný bez ohľadu na zámery samotných migrantov, ktorí by chceli požiadať o azyl v inej členskej krajine únie. Ak občan krajiny, ktorá nie je členom EÚ, nepožiada na rakúskej štátnej hranici o azyl, potom by mu Rakúsko nemalo umožniť pokračovať v ceste, vyplýva z postoja Bruselu.

Eurokomisár Avramopulos už pred piatimi dňami vyhlásil, že rozhodnutie Rakúska zaviesť denné limity na prijímanie žiadostí o azyl je "nekompatibilné" s medzinárodným právom a nezlučiteľné s jeho povinnosťami.

Rakúsko v uplynulom týždni oznámilo, že od piatka výrazne obmedzí pohyb migrantov cez svoje južné hranice. Denne bude tadiaľ vpúšťať už len 80 osôb, ktoré plánujú požiadať o azyl na jeho území.

Okrem týchto osôb bude Rakúsko na svoje územie vpúšťať ďalších maximálne 3200 migrantov mieriacich do iných krajín. Hranica 80 žiadostí bude platiť iba na hraniciach, utečenci, ktorí sú už v Rakúsku, budú môcť žiadosti o azyl podávať naďalej.