Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Avramopulos: Zrušenie dohody EÚ-Turecko o migrácii by bolo katastrofou

Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos. Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Podľa eurokomisára dohoda funguje dobre, a to aj po vystupňovaní diplomatickej krízy medzi Tureckom a niektorými štátmi EÚ a napriek opakovaným hrozbám Ankary, že túto dohodu prehodnotí.

Brusel 23. marca (TASR) - Zrušenie dohody medzi Európskou úniou a Tureckom o zastavení migračných tokov do Európy by bolo "katastrofou". Uviedol to eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Komisár v dnes zverejnenom rozhovore pre belgický denník Le Soir spresnil, že dohoda medzi Ankarou a Bruselom z 18. marca 2016, ktorá bráni masovému príchodu nelegálnych migrantov do Grécka a odtiaľ ďalej do Európy, "funguje dobre". A to aj po vystupňovaní diplomatickej krízy medzi Tureckom a niektorými štátmi EÚ a napriek opakovaným hrozbám Ankary, že túto dohodu prehodnotí.

"Dokonca ani v čase najvyššieho napätia neprešiel ani jeden utečenec cez more," upozornil Avramopulos. "Ak táto dohoda zlyhá, bude to katastrofa," varoval vzápätí.

Komisár v tejto súvislosti odsúdil "nevhodnú diplomatickú situáciu pre všetkých", ktorá nastala po roztržke Turecka s Nemeckom a Holandskom, ktoré v posledných týždňoch zakázali účasť tureckých ministrov na politických zhromaždeniach tureckej komunity zvolaných v prospech posilnenia právomocí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecká strana v odvetnom kroku neváhala označiť tieto krajiny za "fašistické" a opakovane pohrozila zrušením vlaňajšej protiimigračne zameranej dohody.

Európsko-turecká dohoda v kombinácii s uzavretím balkánskej migračnej trasy viedla k zastaveniu masového prílivu prisťahovalcov, ktorý na rozhraní rokov 2015-16 spôsobil v Európe vážnu migračnú krízu.

"Verím, že Turecko chce aj naďalej dodržiavať svoje záväzky," vyjadril nádej komisár, ktorý pripomenul, že EÚ v rámci tejto dohody vyčlenila tri miliardy eur na zlepšenie situácie takmer troch miliónov sýrskych utečencov na území Turecka.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu minulý týždeň pohrozil jednostranným zrušením dohody s EÚ a turecký minister vnútra Süleyman Soylu upozornil, že povolenie odísť do Európy pre 15.000 utečencov každý mesiac by EÚ "udusilo".