Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Parížska klimatická dohoda: Trump svoje rozhodnutie oznámi do pár dní

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Magazín Politico s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bieleho domu napísal, že Trump plánuje od uvedenej dohody odstúpiť.

Washington 31. mája (TASR) - Americký prezident Donald Trump reagoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter na správy o tom, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody, ktoré sa dnes objavili vo viacerých médiách. Trump uviedol, že svoje zámery v tejto veci oznámi už čoskoro, informovala agentúra DPA.

"Moje rozhodnutie ohľadne parížskej dohody oznámim v najbližších dňoch," napísal americký prezident.




Magazín Politico dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bieleho domu napísal, že Trump plánuje od uvedenej dohody odstúpiť. Podobnú správu priniesla aj spravodajská stránka axios.com, ktorá uviedla, že Trump už prijal takéto rozhodnutie, pričom sa odvolala na dva nemenované zdroje, ktoré sú s týmto rozhodnutím priamo oboznámené.

Axios.com zároveň dodala, že Biely dom sa má teraz rozhodnúť, akým spôsobom od dohody odstúpi. Podľa jej informácií pôjde buď o formálny proces odstúpenia od samotnej parížskej klimatickej dohody, alebo vypovedanie dokumentu OSN, na ktorom je táto dohoda založená.

Trump, ktorý v minulosti nazval globálne otepľovanie podvodom, odmietol významnú dohodu o zmene klímy podporiť aj na minulotýždňovom summite štátov G7 v sicílskej Taormine. Svoju neochotu zdôvodnil tým, že na rozhodovanie potrebuje viac času. Následne na Twitteri uviedol, že svoje rozhodnutie oznámi tento týždeň.