Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ayrault chce sankcie voči ľuďom, ktorí blokujú novú vládu v Líbyi

Jean-Marc Ayrault Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Ayrault by sa v rámci dvojdňovej návštevy v Tunisku mal stretnúť s predsedom vlády líbyjskej národnej jednoty Fájizom Sarrádžom.

Tunis 18. marca (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes vyhlásil, že líbyjskí predstavitelia, ktorí blokujú vládu národnej jednoty, by mali čeliť sankciám.

Ayrault by sa dnes - v rámci dvojdňovej návštevy v Tunisku - mal stretnúť s predsedom vlády líbyjskej národnej jednoty Fájizom Sarrádžom.

Líbyjská vláda národnej jednoty sídli v Tunise a mala by nahradiť dve súperiace vlády, ktoré momentálne existujú v Líbyi: jednej dominujú islamisti a jej sídlom je Tripolis, zatiaľ čo druhá pôsobí v meste Tobruk na východe krajiny a na rozdiel od tripoliskej je uznaná medzinárodným spoločenstvom za legitímnu. Tento stav nastal po chaose, ktorý nastal v Líbyi po páde vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Ayrault uviedol, že v Európe panuje názor, že uvedené sankcie by mali byť uvalené na "niekoľko ľudí, ktoré blokujú vládu národnej jednoty, aby dosiahli vlastný prospech alebo finančnú výhodu".

Paríž už vo februári oznámil, že podporí uvalenie sankcií voči "tým, ktorí úmyselne hatia politický proces".

Zdroj z prostredia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí vtedy uviedol, že v oboch líbyjských politických táboroch je zastúpené menšie množstvo radikálov, ktorí sa snažia zmariť konsenzus. Podľa Ayraulta čas na vojenský zásah v Líbyi ešte nenastal, hrozba posilnenia džihádistov je tam však reálna.

"Nemôže pokračovať takáto situácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre Líbyjčanov a celý región; ide aj o hrozbu pre Tunisko a Európu," dodal Ayrault s tým, že akákoľvek operácia v Líbyi závisí od vytvorenia vlády národnej jednoty, ktorú uzná medzinárodné spoločenstvo.

Šéf francúzskej diplomacie sa počas návštevy Tuniska stretne aj s predstaviteľmi jeho vedenia a zúčastní sa na spomienkových podujatiach pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku v tuniskom múzeu Bardo (Bárdú), ktorému padlo za obeť 22 ľudí - väčšinou zahraničných turistov.