Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ayrault varoval, že bombardovanie Aleppa núti pridať sa k teroristom

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault povedal, že tí, čo nepodporujú prímerie v Sýrii, riskujú, že budú spolupáchateľmi vojnových zločinov.

Moskva 6. októbra (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault varoval dnes počas návštevy Moskvy, že nevyberavé bombardovanie sýrskeho mesta Aleppo tlačí miestnych obyvateľov k tomu, aby sa pridávali k teroristickým skupinám.

"Tým, že sýrsky režim podniká naslepo letecké útoky na Aleppo, na jeho civilné obyvateľstvo, len živí a podporuje závažný proces radikalizácie ľudí, ktorí ešte nemajú nič spoločné s terorizmom," vyhlásil Ayrault. Jeho vyjadrenia priniesli tlačové agentúry Interfax a DPA.

"Takéto bombardovanie plodí nových džihádistov. To musí prestať," povedal francúzsky minister zahraničných vecí novinárom po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, na ktorom sa snažil presadiť nové prímerie v Aleppe. Lavrov pred novinármi vyjadril presvedčenie, že ruské pripomienky k francúzskemu návrhu prímeria budú vzaté do úvahy, keď bude Bezpečnostná rada OSN rokovať o schválení príslušnej rezolúcie.

Rusko sa dostalo pod paľbu kritiky za pretrvávajúcu podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a za úlohu pri bombardovaní Aleppa.

Niektoré časti Aleppa, ktoré je jedným z najľudnatejších miest v Sýrii, kontroluje vláda a iné zase bojujúce povstalecké skupiny vrátane zoskupení napojených na teroristickú sieť al-Káida. Rusko sústavne tvrdí, že jeho nálety sú zacielené proti teroristickým skupinám, západné vlády ho však obviňujú z ohrozovania životov civilistov.

Minulý týždeň Ayrault povedal v dolnej komore francúzskeho parlamentu, že tí, čo nepodporujú prímerie v Sýrii, riskujú, že budú spolupáchateľmi vojnových zločinov.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Francois Hollande sa 19. októbra stretnú v Paríži na diskusiách o plánoch na nové prímerie v Sýrii, oznámil dnes Lavrov. Dodal, že Rusko očakáva "obrovský význam" týchto rozhovorov.

USA tento týždeň pozastavili spoluprácu s Ruskom na riešení konfliktu v Sýrii. Washington ako dôvod uviedol, že pôvodné prímerie zlyhalo a Moskva nedokázala ukončiť násilie. USA podporujú niektoré povstalecké skupiny snažiace sa o zvrhnutie Asadovho režimu.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes v Ženeve vyhlásil, že sýrsky režim a Rusko by mali prestať ničiť východnú časť Aleppa bojmi proti ani nie tisícke militantov napojených na al-Káidu.